Luptătorii anti-corupției, la ”Porțile albastre ale orașului”: Un inculpat trimis în judecată pentru 35 milioane de lei și un abonat la contractele cu statul
Șapte candidați se bat pentru funcția de primar în micuțul Otopeni, miza fiind însă una foarte mare, datorită poziției orașului, situat în apropierea aeroportului, în paradisul imobiliar din Nordul Capitalei. De asemenea, orașul Otopeni are cel mai mare buget din țară raportat la numărul de locuitori.
PSD vine cu un om de administrație, dar și de partid: Constantin Adrian-Cristian, consilier local și angajat la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. AUR intră în cursă cu Veronica Fortuna, din Republica Moldova, angajată ca director adjunct la firma soțului său. Forța Dreptei se bazează pe Petrișor Ganea, angajat cu salariul minim pe economie în firma IT pe care o deține și care are datorii de 1 milion de lei, la un profit de circa 30.000, în anul 2023.
Cu cine merg, însă, partidele care, în campania din urmă cu patru ani au mizat pe cartea anti-corupției și la locale și la parlamentare?
PNL nu s-a delimitat de actualul primar Silviu Constantin Gheorghe, chiar dacă, de rușine, nu îi menționează numele pe pagina de Facebook a organizației locale sau județene. Silviu Constantin Gheorghe nu este doar unul dintre cei mai longevivi primari din țară, candidând acum pentru al șaptelea mandat, ci și un ”penal”, după definiția pe care o dădeau chiar liderii PNL în timpul cruciadei anti-corupție.
Anul trecut, primarul etern al orașului Otopeni a fost trimis în judecată într-un dosar de corupție, fiind acuzat de abuz în serviciu. Prejudiciul depășește 35 milioane lei și vizează un contract de peste 1,1 miliarde lei, acordat de el însuși, în anul 2011. Achiziția trebuia să asigure construcția infrastructurii de bază a orașului – iluminat public, rețea de canalizare, lucrări de alimentare cu apă – însă acestea nu s-au mai realizat. În schimb, primăria a plătit un avans de 35,9 milioane lei, avans nelegal potrivit procurorilor DNA.
Chiar dacă în cei 28 de ani în care a lucrat la stat, primarul Silviu Gheorghe a adunat o avere impresionantă ( opt terenuri intravilane, două apartamente, o casă de 355 de mp și 270.000 de euro în conturi), tot nu pare îndeajuns pentru a acoperi prejudiciul invocat de procurori. Dacă verdictul nu va fi unul ”optimizat”, votul pentru Gheorghe va fi un vot risipit, în sensul că liberalul nu se va putea bucura prea mult de privilegiile funcției de primar.
Alianța Dreapta Unită, de cealaltă parte, îl susține la Otopeni pe Răzvan Velterean, antreprenor în domeniul IT&C, în prezent director executiv, plătit cu salariul minim pe economie.
Presa bănuiește că firma care îi oferă directorului său doar minimul prevăzut de legislația muncii este Conetix Internet Srl, acolo unde Velterean deține 50% din acțiuni, și care apare în declarațiile depuse în 2020, când el a candidat la Camera Deputaților. În ultimii ani, firma a avut o cifră de afaceri de peste un milion de lei, iar în 2022 a avut un profit de aproape 300.000 lei. Începând cu 2014 firma a avut circa 124 de contracte publice, achiziții directe, pentru furnizarea de servicii și echipamente IT. Suma totală a tuturor acestor contracte se apropie de un milion de lei.
”Porțile albastre ale orașului” este un film din 1974, regizat de Mircea Mureșan după un scenariu scris de Marin Preda.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News