Lupta Bangladeshului cu inflația, corupția și dictatura în drumul spre libertate. Un guvern interimar, adus de revolta tinerilor, vrea "să reformeze țara, nu să o părăsească"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Este termenul de trei luni suficient pentru a transforma un Bangladesh tensionat din punct de vedere politic într-o democrație substanțială care poate rezista alunecării înapoi în autocrație?

Când prim-ministrul Bangladeshului, Sheikh Hasina, a fugit din fața unei revolte în masă săptămâna trecută, a rămas un vid de putere în țara cu 170 de milioane de locuitori.

După ce Hasina a părăsit țara, armata a preluat conducerea și a instituit rapid un guvern interimar pentru a conduce Bangladeshul către alegeri libere și corecte în termen de trei luni.

Cu toate acestea, în mijlocul speranțelor pentru o reformă reală a societății, oamenii sunt încă precauți. Este termenul de trei luni suficient pentru a transforma un Bangladesh tensionat din punct de vedere politic într-o democrație substanțială care poate rezista alunecării înapoi în autocrație?

În ultimii 15 ani, guvernarea autoritară și monopartidistă din Bangladesh a eliminat partidele de opoziție din sistemul politic și a privat cetățenii de o democrație reală.

Punctul de ruptură a fost atins atunci când protestele la nivel național, conduse de studenți, împotriva unei cote inechitabile de locuri de muncă în stat s-au transformat într-o mișcare sfidătoare de înlăturare a lui Hasina.

Țara moștenită de guvernul interimar este departe de a fi stabilă

Muhammad Yunus, în vârstă de 84 de ani, laureat al premiului Nobel și antreprenor, a fost numit șef al guvernului de tranziție, aducând credibilitatea și expertiza economică atât de necesare într-un moment fragil.

Guvernul interimar include, de asemenea, activiști pentru drepturile omului, profesori, avocați, foști oficiali guvernamentali și membri proeminenți ai societății civile din Bangladesh. În mod promițător, acesta include doi lideri studenți în vârstă de 26 de ani - Nahid Islam și Asif Mahmud. Această mișcare ridică vocile tinerilor într-o poziție de decizie politică.

De asemenea, partidele anterior marginalizate revin în joc, cum ar fi Partidul Naționalist din Bangladesh (BNP) și partidul islamist Jamaat-e-Islami. Cu toate acestea, publicul are un apetit scăzut pentru acești vechi jucători.

Iar țara moștenită de guvernul interimar este departe de a fi stabilă. Presiunile inflaționiste ridicate, corupția endemică și subminarea instituțiilor democratice au lăsat Bangladesh-ul într-o situație economică dezastruoasă.

Pe frontul securității, plecarea lui Hasina a declanșat un val de violență, cu atacuri asupra populației minoritare hinduse din Bangladesh, pe lângă jafuri și incendieri în întreaga țară.

Yunus poartă acum greutatea speranțelor unei națiuni, confruntându-se cu așteptările monumentale de a uni o societate fracturată, de a restabili economia și de a restabili legea și ordinea.

Paradox juridic: Constituția actuală nu mai prevede guverne interimare, chiar dacă rolul acestuia în soluționarea crizei este necesar

Guvernul interimar va încerca probabil să orienteze țara către o reformă constituțională semnificativă, fie prin redactarea unei noi constituții, fie prin modificarea celei existente.

Însă însăși existența unui guvern interimar - cu atât mai puțin exercitarea puterii de a modifica constituția - este neconstituțională în sine.

În urma celui de-al 15-lea amendament constituțional adoptat în 2011, constituția actuală nu mai prevede guverne interimare. Acest lucru creează un paradox juridic, chiar dacă rolul guvernului interimar în soluționarea crizei actuale este considerat în general necesar.

O altă decizie critică cu care se confruntă regimul interimar este când să organizeze alegeri. Constituția prevede un termen de trei luni, dar dacă guvernul interimar se grăbește să organizeze alegeri, probabil că nu va începe să rezolve niciuna dintre problemele de bază care au condus la proteste.

Experții juridici au recomandat amânarea alegerilor pentru a acorda mai mult timp reformelor politice esențiale.

Una dintre cele mai importante sarcini este restabilirea independenței instituțiilor vitale, inclusiv a comisiei electorale.

Sub Hasina, parlamentul a acționat doar ca o ștampilă, funcția publică și sistemul judiciar au fost profund politizate, iar mass-media și societatea civilă au fost controlate strict. În timp ce unele instituții pot prospera rapid într-un mediu mai deschis, altele vor purta cicatricile trecutului timp de ani de zile.

Amtul Chowdhury, o avocată în vârstă de 28 de ani de la Curtea districtuală și de sesiune a judecătorilor din Chittagong,a afirmat că guvernul interimar nu ar trebui să fie legat de constituția existentă. Ea consideră că aceasta este un document problematic care trebuie reformat - o sarcină pe care guvernul interimar nu are puterea parlamentară de a o pune în aplicare.

"În loc să se grăbească să convoace alegeri în termen de 90 de zile, ar trebui să se pună accentul pe restabilirea legii și a ordinii, pe eliberarea sistemului judiciar de prejudecățile politice și pe asigurarea independenței acestuia pentru a susține statul de drept. În prezent, sistemul judiciar este putred", spune avocata.

Potrivit lui Chowdhury, este nevoie de mai mult timp pentru a crea spațiu pentru apariția unor partide politice noi, vizionare.

"Dacă singurele noastre opțiuni sunt vechile partide politice cu care suntem nemulțumiți, nu va exista niciodată o reformă reală", spune Chowdhury.

Cu aproape 40% din populație sub 18 ani, există o nevoie urgentă de a transforma această populație într-un avantaj și nu într-o povară: "Visul este să reformăm Bangladesh, nu să-l părăsim"

Bangladesh a mai văzut acest ciclu de tulburări politice - autocrați sau guverne forțate să plece de revoltele populare, doar pentru a fi înlocuite de regimuri care în cele din urmă nu reușesc să răspundă așteptărilor publicului.

Ceea ce este diferit de data aceasta este că mișcarea condusă de studenți nu s-a desfășurat sub steagul unui anumit partid politic; succesul său s-a datorat neutralității și participării tuturor oamenilor.

Așa cum a spus un student protestatar din capitala Dhaka: "După ani de nereguli impuse de guvernele anterioare, reconstruirea unui sistem progresiv și echitabil ar necesita un sprijin și o colaborare intense atât din partea guvernului interimar, cât și a cetățenilor din Bangladesh. Trebuie să deprindem procesul toxic care există de zeci de ani și să reînvățăm moduri de viață sănătoase și constructive pentru îmbunătățirea țării noastre".

O mare parte a tranziției către o democrație substanțială se va baza pe puternicul sentiment de solidaritate, speranță și conștiință civică pe care tinerii din țară l-au adoptat.

Cu toate acestea, provocările cu care se confruntă această generație sunt imense. Guvernul interimar și orice conducere viitoare trebuie să abordeze inegalitatea crescândă din societate și lipsa de oportunități de angajare pentru tineri.

Cu aproape 40% din populație sub 18 ani, există o nevoie urgentă de a transforma această populație într-un avantaj și nu într-o povară. Continuarea investițiilor în tineretul țării este, de asemenea, esențială pentru ca guvernul să se îndepărteze de tendințele sale autocratice din trecut. Și nu există nicio îndoială că tinerii, dacă li se oferă șansa, vor da înapoi țării lor.

Așa cum a spus Arnaz Tariq, o tânără de 20 de ani din Bangladesh, studentă la Mississippi State University din SUA: "Guvernul interimar trebuie să realizeze că, din 1971, Bangladesh nu și-a ascultat cu adevărat tinerii. Suntem pregătiți să ne spunem părerea, să fim auziți și să participăm la procesul de schimbare. Generația noastră este conectată la lume - știm că visul unui guvern mai bun nu este doar o fantezie".

"Avem idei care sunt în pas cu standardele globale, idei care ar putea transforma țara noastră într-un loc în care tinerii vor să își construiască viitorul, și nu să îl caute în altă parte. Visul este să reformăm Bangladesh, nu să-l părăsim", a continuat aceasta, potrivit Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel