Luni încep Evaluările naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @arrow_smith2
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @arrow_smith2
Evaluările naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a aferente anului şcolar 2023 - 2024 încep luni, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Între 13 - 29 mai este programată sesiunea de evaluări naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2023 - 2024. La acestea vor lua parte un număr de peste 500.000 de elevi (cumulat), a transmis, duminică, Ministerul Educaţiei într-un comunicat.

Prin urmare, evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a II-a va începe luni cu proba de Limbă şi comunicare - scris - Limba română, proba de Limbă şi comunicare - scris - Limba maternă pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale.

Elevii claselor a II-a vor susţine marți proba de Limbă şi comunicare - citit - Limba română. Miercuri elevii aparţinând minorităţilor naţionale vor participa la proba de Limbă şi comunicare - citit - Limba maternă.

Proba la matematică şi ştiinţe ale naturii se va desfășura joi, în timp ce vineri se va da ultima probă din cadrul EN II (Limbă şi comunicare - scris-citit - Limba română pentru minorităţile naţionale), care va fi susţinută de elevii minorităţilor naţionale.

Evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar (la finalul clasei a IV-a/EN IV) se va desfășura astfel: limba română (21 mai), matematică (22 mai) şi limba maternă (23 mai).

Calendarul de administrare a evaluării naţionale la finalul clasei a VI-a (EN VI): 28 mai - Limbă şi comunicare, respectiv 29 mai - matematică şi ştiinţe ale naturii.

'Probele au o structură şi caracteristici de evaluare similare celor administrate în anii anteriori. Testele sunt elaborate de Centrul Naţional Pentru Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE), au un format asemănător evaluărilor internaţionale şi implică un nivel mediu de dificultate', conform comunicatului.

Perioada alocată rezolvării este de 30 de minute pentru fiecare test administrat (EN II), iar 60 de minute pentru fiecare test administrat (EN IV şi EN VI). Comisiile de evaluare constituite la nivelul unităților de învățământ vor analiza testele, în termen de cel mult şapte zile de la data susţinerii ultimului test.

'Ca element de noutate pentru administrarea şi valorificarea rezultatelor înregistrate, colectarea datelor rezultate din evaluarea testelor scrise va fi realizată cu ajutorul unei noi aplicaţii digitale. Aceasta va permite, pe de o parte, colectarea datelor în condiţii de siguranţă şi de control optimizat al calităţii şi, pe de altă parte, va oferi comisiilor de evaluare acces la propriile date de evaluare ale elevilor şi va permite valorificarea rapidă şi flexibilă a acestora. Astfel, va fi facilitată realizarea rapoartelor clasei şi a raportului şcolii, fără eforturi birocratice suplimentare şi într-un timp mai scurt', transmite Ministerul Educaţiei.

Rezultatele individuale obţinute la aceste evaluări nu se afişează/nu se comunică public. De asemenea, acestea nu se înregistrează în catalogul clasei. Conform ministerului, rapoartele realizate la nivelul unităţii de învăţământ pe baza acestor rezultate oferă 'argumente statistice de maximă importanţă şi relevanţă' pentru construirea măsurilor de valorificare a rezultatelor înregistrate la aceste Evaluări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel