Data publicării:
Lumina Sfântă de Paște: Un preot spune ce să faci cu lumânarea de la Înviere
De Paște 2019, în noaptea de Înviere, credincioșii merg la biserică să ia Lumină Sfântă.
Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim va fi adusă, în seara zilei de sâmbătă, cu un avion special, de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.
Ce putem face cu lumânarea de la biserică de Paște
Credincioșii se întreabă ce pot face cu lumânarea pe care o aduc acasă în noaptea de Înviere. Am stat de vorbă cu preotul Paul Iulius Negoiță pentru a ne explica ce putem face cu lumânarea.
”Conform tradiției, cu acea lumânare mergem să aprindem candela. De asemenea, putem să mergem la mormântul înaintașilor, să le dăm și lor lumină, pentru că sărbătoarea Învierii nu are legătură doar cu existența de aici, ci și cu existența de dincolo. Vorbim despre o refacere spirituală a familiei. Dacă ieșiți diseară, veți vedea lumânări aprinse la morminte”, a spus preotul Paul Iulius Negoiță pentru DC News.
Prin faptul că aprindem o lumânare în noaptea de Înviere pentru a lua Lumina Sfântă, îi dăm acesteia o valoare extrem de importantă.
”Mergeți acasă cu lumânarea, aprindeți candela și apoi o puteți duce la biserică să o aprindeți. Valoarea lumânării este simbolică. Nu poți arunca o lumânare care reprezintă ceva”, a mai spus părintele pentru DC News.
Lumina Sfântă, un miracol
Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşti la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care în primele minute nu frige, transmite Patriarhia.
Lumina este adusă credincioşilor de patriarhul Ierusalimului
Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare - pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare - sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.
VEZI ȘI: Lumina Sfântă de Paște 2019 - fosfor alb: mit sau realitate. Cel mai mare atac de Înviere
După desfăşurarea slujbei, patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, patriarhul este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în "Capela Îngerului", însoţit - conform tradiţiei - numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.
După rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.
Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului. Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News