Urmărește emisiunea live
Lumea s-ar putea confrunta cu o criză a apei. AVERTISMENTUL climatologului Roxana Pojariu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Omenirea s-ar putea confrunta în curând cu o criză a apei. 

Pe lângă problemele create de schimbările climatice, lumea s-ar putea confrunta și cu o criză a apei. 

„Criza apei s-ar putea datora schimbărilor climatice, dar și a creșterii numărului de locuitori, a exploziei demografice și evident că lucrurile acestea împreună au un efect de tsunami. Dacă vorbim despre schimbarea climei, deja avem efectele, este vorba despre zonele aride, care devin și mai aride și zonele în care avem precipitații relativ abundente, precipitațiile vor avea o tendință crescătoare”, a spus în direct, la Digi24, climatologul Roxana Pojariu. 

Efectele se pot simți dintr-o țară în alta

„Dacă vorbim de resursa de apă, vorbim de o resursă care de multe ori nu este ușor gestionabilă în multe țări, iar efectele se pot simți dintr-o țară în alta. Avem exemplul anului 2019, când datorită unui ciclon au dat drumul la baraje într-o țară africană, iar în aval, în Mozambique au avut inundații mult prea mari. Este important să știi cum să gestionezi resursa de apă. De aceea, aceste bazine hidrografice de la intersecția mai multor țări, cele care aparțin bazinelor, sunt foarte importante”, a mai spus climatologul. 

Calitatea apei afectează creșterea economică

Lumea se confruntă cu o criză invizibilă a calităţii apei care diminuează cu o treime posibilă creştere economică în zonele puternic poluate şi ameninţă bunăstarea oamenilor şi a mediului, se afirmă într-un raport al Băncii Mondiale dat publicităţii.

”Calitate necunoscută: Criza invizibilă a apei” arată, cu date şi metode noi, modul în care o combinaţie de bacterii, ape uzate, substanţe chimice şi materiale plastice absoarbe oxigenul din sursele de apă şi transformă apa în otravă pentru oameni şi ecosisteme. Pentru a face lumină în acest caz, Banca Mondială a compilat cea mai mare bază de date din lume despre calitatea apei culese de la staţiile de monitorizare, prin tehnologia de teledetecţie şi învăţare automată (machine learning). 

Raportul constată că, în absenţa unor măsuri urgente, deteriorarea calităţii apei va continua să blocheze progresul economic, să împiedice potenţialul uman ca urmare a unor efecte grave asupra sănătăţii şi să reducă masiv producţia de alimente. Acest lucru necesită luarea unor măsuri imediate la nivel mondial, naţional şi local împotriva acestor pericole cu care se confruntă atât ţările dezvoltate, cât şi ţările în curs de dezvoltare. 

”Absenţa apei curate limitează creşterea economică cu o treime şi exacerbează sărăcia. Lucrăm împreună cu guvernele şi alţi parteneri la dezvoltarea unor politici şi a unor practici care pot contribui la combaterea poluării apei, astfel încât ţările să se poată dezvolta în moduri echitabile şi sustenabile din punct de vedere al protecţiei mediului”, a precizat preşedintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel