Data actualizării:
Data publicării:

Lukoil amenință că va închide două fabrici din cauza sancțiunilor anti-ruse

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Vitaliy Mitrofanenko
Foto Ilustrativ/Pexels Vitaliy Mitrofanenko
Compania nu are spații speciale de depozitare pentru păcura care nu se mai poate vinde din cauza sancțiunilor anti-ruse.

Al doilea cel mai mare rafinător de petrol rus, Lukoil, are în vedere închiderea fabricilor. Compania are un deficit de capacități de stocare a păcurei pe fondul sancțiunilor deja impuse.

Compania a subliniat că, în urma sancțiunilor, ”a avut loc o scădere bruscă a volumului transportului de păcură în procesare și, ca urmare, formarea unui exces al acestui combustibil în depozite”.

Potrivit șefului și coproprietarului Lukoil, Vagit Alekperov, depozitele sunt pline cu păcură, ceea ce poate duce la închiderea rafinăriei și la scăderea producției de combustibil. 

Pentru a rezolva această problemă, compania a propus trimiterea de păcură la centralele termice și anularea amenzilor mari pentru daune aduse mediului.

O situație similară și în cazul gazului petrolier

Gazul petrolier se acumulează pentru că momentan există imposibilitatea de a vinde gaze de hidrocarburi lichefiate în străinătate.

În total, Lukoil are patru rafinării în Rusia. În 2021, compania a procesat aproximativ 43 de milioane de tone de petrol. În același timp, rezervoarele de la rafinării și depozitele de petrol sunt limitate - nu toate containerele sunt potrivite pentru depozitarea păcurei, deoarece trebuie utilizate încălzitoare și izolație termică suplimentară.

După cum a raportat UNIAN, gigantul britanic-olandez de petrol și gaze Shell și-a anunțat pe 8 martie intenția de a elimina treptat participarea la toate hidrocarburile rusești, inclusiv țițeiul, produsele petroliere, gazele și gazele naturale lichefiate, în conformitate cu noile orientări ale guvernelor lor.

Prin urmare Shell, compania transnaţională britanică de petrol şi gaze British Petroleum a luat aceeaşi decizie.

Ulterior a devenit cunoscut faptul că Rusia este gata să ofere Indiei reduceri mari la petrolul său pe fondul presiunii internaționale și al scăderii cererii de materii prime rusești.

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a vorbit zilele trecute despre sancțiunile împotriva gazelor și petrolului rusești. El a subliniat că astfel de restricții vor fi necesare mai devreme sau mai târziu.

Potrivit acestuia, noul pachet de sancțiuni va afecta importurile de cărbune.

"Ne mărim sancțiunile pentru a menține presiunea maximă asupra Kremlinului. Noul pachet include o interdicție a importurilor de cărbune. Și cred că vor fi necesare și măsuri la petrol și chiar la gaze mai devreme sau mai târziu", se spune în mesaj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel