Data publicării:

Luju: Judecătoarea Alina Ghica, executată silit de BRD, solicită ajutor social

Autor: ana | Categorie: Stiri
WhatsApp

Lumea Justiției semnalează cazul incredibil al judecătoarei Alina Ghica din CSM, care, executată silit de BRD pentru un credit de 80.000 de euro, a obținut să i se reducă cauțiunea în dosarul în care vrea suspendarea executării, de la 35.690 lei, la 3.569 lei, deși magistratul încasează lunar 15.000 de lei  și deține o avere însemnată.

Cea care i-a admis judecătoarei Alina Ghica cererea de ajutor public judiciar este președinta Judecătoriei Sector 1, Emilia Mădulărescu, în condițiile în care, potrivit legii, valoarea ajutorului judiciar nu poate depăși 10 salarii minime pe economie.

Potrivit sursei citate, suma pentru care BRD a solicitat executarea silită a Alinei Ghica, este o restanță provenită de la un credit în valoare de 200.000 de euro, pe care ex-președinta CSM l-a contractat în 2007, împreună cu fostul soț, Cătălin Ghica, pentru achiziționarea unui imobil în Capitală.

Întrucât, cei doi soți, în urma divorțului survenit în 2011, nu s-au înțeles cu privire la plata ratelor lunare, avocatul Cătălin Ghica a solicitat băncii să procedeze la vânzarea imobilului (deținut în prezent de el), iar din prețul pe care banca îl va obține în urma vânzării, să se stingă creditul, iar restul să fie returnat în părți egale lui și fostei soții.

Disputa între cei doi soți privind plata ratelor nu pare a se fi stins, iar, de curând, BRD s-a adresat instanței de judecată și a obținut încuviințarea executării silite a Judecătoarei Alina Ghica, trecând la popririle, interdicțiile și somațiile de rigoare.

Judecătoarea Ghica, scutită de plata a 32.000 lei

După cum semnalează în continuare luju.ro, în condițiile în care judecătoarea Alina Ghica, deține conform ultimei sale declarații de avere trei terenuri și două case și care are un venit lunar de peste 15.000 lei, la care se adaugă și o pensie pentru întreținerea copilului de 500 euro lunar, aceasta a solicitat Judecătoriei Sector 1 suspendarea executării silite.

"În cadrul acestui dosar (nr. 37103/299/2013), judecătoarea Alina Ghica, conform legii, era obligată la plata unei cauțiuni de 10% din valoarea creditului de 80.000 euro, cauțiune care reprezintă în fapt garanția pentru creditor ca în caz de producere de daune prin blocarea executării, banca să-și poată acoperi prejudiciul. Alina Ghica a depus odată cu cererea de suspendare a executării dovada plății a doar 500 lei pentru cauțiune, în loc de 35.697 lei cât s-ar fi cuvenit în raport de obligația legală", precizează sursa citată.

După ce la termenul din 19.09.2013, președinta Emilia Mădulărescu i-a pus în vedere Alinei Ghica să plătească diferența de cauțiune de la 500 lei, la 35.697 lei, la un termen ulterior, 26.09.2013, judecătoarea CSM a solicitat să i se reducă cauțiunea de la 10%, la 1%, motivând că nu poate plăti o asemenea sumă, depunând în acest sens o cerere de acordare de ajutor public judiciar.

Ce spune legea

Conform OUG 51/2008, care stabilește condițiile acordării acestor facilități, stabilește că formele de ajutor public social sunt onorariile avocaților, experților etc, precum și taxele de timbru și prevede că limita maximă de acordare a unui ajutor public judiciar nu poate depăși într-un an contravaloarea a 10 salarii minime brute pe economie, cea ce înseamnă 8.000 lei. În plus, susține luju.ro, legea nu face nicio trimitere la cauțiunea care reprezintă în fapt o garanție ce se restituie celui care o plătește, dacă nu produce prejudicii părții adverse (creditorului).

Ex-președinta CSM, asistată social în procesul cu BRD

În aceeași zi în care Alina Ghica a formulat cererea de ajutor public judiciar, președinta JS1 a dispus: “Admite cererea de ajutor public judiciar formulata de contestatoarea Ghica Alina Nicoleta, in contradictoriu cu intimata BRD – Groupe Societe Generale SA – Grup Unirea, prin Directia Recuperare Creante, privind reducerea cautiunii aferenta cererii avand ca obiect 'suspendare provizorie'. Dispune reducerea cautiunii aferenta cererii avand ca obiect 'suspendare provizorie' de la 10% din valoarea cererii la 1%, respectiv de la suma de 35.697,55 lei la suma de 3.569,75 lei. Pune in vedere contestatoarei sa achite cautiunea in suma de 3.069,75 lei, retinandu-se ca la dosar a fost depusa o cautiune in suma de 500 lei, consemnata cu recipisa de consemnare nr. 3562515/1/17.09.2013. Irevocabila”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel