Data publicării:
Lui Biden îi e teamă că SUA vor fi „târâte” de Israel într-un conflict major cu Iranul (surse NBC)
Unii oficiali de rang înalt din SUA sunt îngrijorați că Israelul ar putea răspunde în grabă la atacurile fără precedent ale Iranului cu drone și rachete și ar putea provoca un conflict regional mai amplu în care SUA ar putea fi trase.
Președintele Joe Biden, care și-a reafirmat public angajamentul "fără dubii" al administrației sale față de apărarea Israelului, a exprimat în privat îngrijorări că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu încearcă să „târască” Washingtonul într-un conflict mai amplu, conform a trei persoane familiare cu comentariile sale.
Un oficial superior al administrației a declarat postului de televiziune NBC News că Biden i-a spus lui Netanyahu într-un apel sâmbătă seara că SUA nu vor participa la operațiuni ofensive împotriva Iranului și că Israelul nu ar trebui să răspundă prin represalii împotriva Iranului.
Atacul de represalii al Iranului de sâmbătă - care a inundat spațiul aerian israelian cu sute de drone și rachete, provocând daune relativ limitate - a fost fără precedent, dar calibrat pentru a demonstra descurajarea fără a provoca un război total, conform experților citați de NBC News.
La scurt timp după lovitură, generalul maior Mohammad Bagheri, șeful statului major al forțelor armate iraniene, a emis o declarație spunând că atacul "s-a încheiat și nu suntem dispuși să continuăm."
Un oficial israelian din biroul prim-ministrului a declarat duminică postului NBC News că "Israelul va consulta toți partenerii săi, dar în cele din urmă decizia asupra răspunsului va aparține Israelului."
"Israelul nu poate permite un atac atât de mare asupra sa fără vreun fel de răspuns, fie el mic sau mare," a spus oficialul. "Acum este decizia cabinetului de război."
Oficialii americani anticipaseră un răspuns din partea Iranului încă de la bombardarea de la 1 aprilie a unui complex diplomatic iranian în Damasc. Ei au ridicat întrebări nu doar despre gravitatea amenințării, ci și despre modul în care Israelul ar răspunde dat fiind o strategie militară generală pe care un oficial superior al administrației și un oficial superior al apărării, referindu-se la conversații interne, au caracterizat-o în interviuri acordate NBC News ca fiind slab concepută, "frenetică" și cu potențial de a fi "escalator catastrofal."
"Nu cred că au avut o strategie," a declarat oficialul superior al administrației pentru NBC News, despre bombardamentul condus de Israel asupra complexului diplomatic al Iranului în Damasc. "Israelienii nu întotdeauna iau cele mai bune decizii strategice."
Israelul vede Iranul ca o amenințare existențială și a intrat în conflict cu administrațiile SUA anterioare cu privire la modul de abordare a regimului, care nu recunoaște oficial statul evreu. Cel mai notabil, Netanyahu s-a opus în mod deschis acordului nuclear semnificativ din 2015 al președintelui Barack Obama cu Iranul, din care succesorul său, Donald Trump, s-a retras.
Iranul, pe de altă parte, a fost ținta unei campanii concertate americane și israeliene de degradare a capacităților sale militare, cu atacuri care au ucis comandanți de rang înalt care lucrau cu forțele proxy în întreaga regiune și oameni de știință nucleară în țară.
”Guvernul israelian a căutat un conflict cu Iranul. Biden conduce SUA cu ochii închiși către un alt război catastrofal în Orientul Mijlociu”
În timp ce Casa Albă crede că israelienii nu caută un conflict mai amplu sau un război direct cu Iranul, în special dat fiind resursele pe care le au luptând în Gaza, oficialii SUA nu pot fi siguri, a declarat oficialul superior al administrației.
"Există această urgență de a acționa," a spus oficialul, "și asta s-a întâmplat în Damasc," referindu-se la lovitură din 1 aprilie asupra clădirii consulare care a ucis doi generali și cinci ofițeri din Garda Revoluționară Iraniană. Oficialul a spus că este aceeași frustrare pe care oficialii SUA o au cu modul în care Israelul operează în Gaza.
Fawaz Gerges, profesor de relații internaționale și politici din Orientul Mijlociu la Școala de Economie și Științe Politice din Londra, a criticat capacitatea lui Biden de a-și transforma îngrijorările în influență asupra luării deciziilor militare ale Israelului.
"Strategia administrației Biden a eșuat lamentabil. Biden conduce SUA cu ochii închiși către un alt război catastrofal în Orientul Mijlociu. Obiectivul său principal de a preveni escaladarea războiului din Gaza către țările învecinate a eșuat," a spus Gerges. "Biden a eșuat să influențeze deciziile lui Netanyahu fie în Gaza, fie către Iran."
Benjamin Friedman, directorul de politici al think tank-ului Defense Priorities, a declarat că "guvernul israelian a căutat un conflict cu Iranul, poate încurajat de perspectiva ajutorului SUA în lupta împotriva Iranului."
"Mai degrabă decât să vorbească despre sprijinul 'fără dubii' pentru Israel, președintele ar fi trebuit să clarifice că sprijinul SUA este limitat și nu se extinde la toate circumstanțele," a spus Friedman. "Războiul cu Iranul ar pune în pericol securitatea SUA fără un beneficiu evident."
FOTO: Reuters Marketplace
"Răbdarea strategică a Iranului a fost epuizată"
Indiferent de precauțiile relative pe care oficialii americani le promovau, un oficial militar american a declarat NBC News că forțele SUA din regiune continuă să doboare dronele lansate de Iran care vizează Israelul. "Forțele noastre rămân pregătite să ofere sprijin defensiv suplimentar și să protejeze forțele SUA care operează în regiune."
Într-o declarație emisă astăzi, ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, a avertizat că confruntarea dintre Iran și Israel "nu s-a încheiat încă. ... Trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu," și a numit Iranul "un stat terorist."
În ceea ce privește Iranul, Amal Saad, lector la Școala de Drept și Politică a Universității Cardiff, specializată în studiul mișcării politice libaneze susținute de Iran și a miliției Hezbollah, a avertizat împotriva interpretării distrugerii limitate ca motiv pentru dorința de a intra în conflict cu Israelul.
”Atacurile, care au închis școlile și au trimis mii de israelieni în buncăre în timp ce sunau sirenele, rachetele zburau pe cer și avioanele de vânătoare răcneau, au fost profund disruptive în Israel, iar amploarea lor a arătat că "răbdarea strategică a Iranului a fost epuizată", a spus Saad, referindu-se la tacticile de reținere și descurajare ale Iranului.
Iranul, a spus Saad, a fost umilit de bombardamentul Israelului asupra complexului său diplomatic, iar demnitatea națională este "una dintre valorile fundamentale ale Iranului." Ar fi fost imposibil pentru Iran "să absoarbă un astfel de umilire," a spus ea. "Ar însemna că Iranul nu mai este Iran." Atacurile ulterioare din partea Israelului ar putea inflama un Iran deja la limită.
Această disponibilitate a fost subliniată clar de Bagheri, șeful statului major al armatei iraniene, a cărui declarație a fost că "dacă Israelul atacă interesele noastre, vom răspunde cu forță și următoarea noastră operațiune va fi mult mai mare."
"În cele din urmă, Orientul Mijlociu pare să alunece într-un război regional mai larg," a spus Gerges de la LSE. "Pentru moment, mingea este în terenul Israelului. Următoarea mișcare a Israelului va determina dacă regiunea va aluneca într-o escaladare militară suplimentară sau în de-escaladare."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News