Lucrezi în Spania? Iată cum poți obține pensia de la statul spaniol: condiții
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Știți care este diferența dintre pensia comunitară şi cea naţională și ce condiţii trebuie să îndeplinească românii pentru a beneficia de pensia spaniolă? Se poate cumpăra vechime pentru pensie în Spania? Răspunsurile la aceste întrebări, în materialul de mai jos.

"Indiferent că este vorba de pensia naţională sau comunitară, se solicită prin intermediul instituţiei de securitate socială de la locul de şedere al solicitantului", a declarat Cristina Florea, ataşat pentru probleme de muncă şi sociale la Ambasada României în Spania, în cadrul unui interviu pentru Ziarul Românesc Spania.

Cum se obţine pensia

Ce se înţelege exact prin pensia comunitară?

O persoană care a lucrat LEGAL în mai multe state, la momentul la care împlineşte vârsta de pensionare cerută de statele în care a lucrat, dacă a şi COTIZAT suficienţi ani, are dreptul la pensie. Fie la o pensie naţională, fie la pensia comunitară. Pensia naţională se calculează ţinând cont de stagiul de cotizare realizat doar pe teritoriul statului respectiv. Evident, cu condiţia cotizării cel puţin a minimului de ani cerut de legislaţia naţională, scrie Rador, citând ziarulromanesc.es.

Pensia comunitară se acordă în urma însumării anilor cotizaţi în toate statele UE şi SEE, prin stabilirea procentuală a sumei corespunzătoare doar pentru cotizarea pe teritoriul statului respectiv. O persoană care a lucrat în mai multe state, ar putea primi de la fiecare dintre ele o pensie comunitară.

Pensie comunitară MINIMĂ pentru românii din Spania nu există

NU există o pensie comunitară minimă România plus Spania, deoarece pensia comunitară se calculează procentual. Drepturile de pensie comunitară sunt CALCULATE proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat membru implicat, cu respectarea principiului pro rata temporis.

Unde se solicită pensia comunitară?

Pensia se solicită prin intermediul instituţiei de securitate socială de la locul de şedere al solicitantului.

Care sunt condiţiile pentru a avea drept să solicite pensia pentru limita de vârstă un cetăţean?

Pentru a putea solicita pensia pentru limită de vârstă,o persoană trebuie să îndeplinească, în principal, două condiţii:

- să fi realizat cel puţin stagiul minim de cotizare pentru pensie

- să aibă vârsta pentru pensionare pentru limită de vârstă, conform legislaţiei naţionale a statului de la care se solicită pensia.

Cea mai dificilă problemă: pierderea cărţii de muncă

Care sunt problemele cu care se confruntă cel mai frecvent românii în obţinerea pensiei comunitare?

Pensia pentru românii din Spania: cea mai dificilă problemă este cea datorată PIERDERII cărţii de muncă. Pentru că această pierdere presupune reconstituirea de către solicitantul de pensie, personal, a perioadelor de cotizare. Trebuie să obţină adeverinţe de la foştii angajatori sau de la arhivele care au preluat documentele întreprinderii, dacă aceasta s-a desfiinţat.

Se înregistrează, de asemenea, probleme datorate trimiterii către România a unor dosare incomplete pentru stabilirea de drepturi sau pentru solicitarea de informaţii. Din aceste dosare pot lipsi documente sau se trimit copii necertificate de conform cu originalul de către funcţionarul care preia dosarul sau nelegalizate.

Aceste detalii determină întârzieri în comunicarea dintre instituţii şi, ca atare, în soluţionarea cererilor de acordare a pensiei.

Pensia minimă de vârstă în România şi în Spania

Care este pensia minimă în România? Dar în Spania?

În România, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Valoarea punctului de pensie este de 1586,00 lei. Indemnizaţia socială pentru pensionari, la care poate ajunge în 2022 un pensionar care a cotizat minim 15 ani şi are locul de şedere permanentă în România, este de 1000 lei.

În acest an, pensia minimă pentru limită de vârstă în Spania are următoarele valori:

pentru un pensionar cu vârsta de cel puţin 65 de ani şi cu soţ/soţie în întreţinere este de 890 euro/lună, plătiţi în 14 plăţi, respectiv un total de 12.467 euro/an

pentru un pensionar singur cu vârsta de cel puţin 65 de ani este de 721 euro/lună, în 14 plăţi, deci 10.103 euro/an;

pentru un pensionar cu soţ/soţie care nu se află în întreţinere pensia minimă este de 685 euro/lună, plătiţi în 14 plăţi, deci 9.590 euro/an.

Cine nu a contribuit în Spania, nu primeşte pensie, ci ajutoare

Doi pensionari din România care se stabilesc în Spania, unde NU au contribuit, dacă au pensii mici în România, au dreptul la ajutor de pensie din partea statului spaniol pentru a ajunge un minim?

Dacă nu au contribuit niciodată la sistemul de securitate socială spaniol, NU au dreptul la prestaţii care se acordă în baza cotizării. Au dreptul doar la ajutoare sociale pentru rezidenţi aflaţi legal în Spania, care se determină după caz. Acestea se obţin luând legătura cu un asistent social din cadrul departamentului de Servicii Sociale din cadrul Primăriei de unde locuiesc în Spania.

Pericol de suspendare a pensiei: certificatul de viaţă

Certificatul de viaţă solicitat de casa de pensii trebuie legalizat şi apostilat? Unde poate fi semnat si depus în Spania (notar, casa de pensii, la secţia de poliţie, etc)? Dar în România?

Pensia pentru românii din Spania: pentru a se evita efectuarea unor plăţi necuvenite către beneficiari nerezidenţi în România, în cazul pensionarilor care primesc o pensie din partea statului român şi trăiesc pe teritoriul altui stat, în cazul nostru - în Spania, este OBLIGATORIU ca aceştia să trimită anual către Casa Teritorială de Pensii din România de unde primesc pensia un formular pentru certificat de viaţă. În baza acestuia se continuă plata pensiei. Certificatul de viaţă se trimite anual de către Casa Teritorială de Pensii la adresa din Spania a beneficiarului.

Şi dacă nu primesc formularul?

Dacă nu se primeşte din partea Casei de Pensii, formularul poate fi descărcat de pe site-ul instituţiei şi certificat apoi de autoritatea competentă. Pensionarul are OBLIGAŢIA de a completa Partea B a Certificatului de viaţă, în faţa unei autorităţi legale. Poate fi Consulatul României sau autorităţi administrative locale, notari publici, etc de pe teritoriul statului de domiciliu/ şedere permanentă (Spania).

Autoritatea legală menţionată certifică faptul că Partea B a certificatului de viaţă a fost semnată personal de titularul drepturilor, completând, în acest sens, Partea C a certificatului.

În cazul pensionarilor care primesc o pensie din partea Spaniei şi trăiesc pe teritoriul altui stat, în cazul nostru - în România: este obligatoriu ca aceştia să trimită anual către Securitatea Socială spaniolă certificatul de viaţă, în baza căruia se continuă plata pensiei. În acest scop, se pot adresa Casei Teritorială de Pensii din România de unde au domiciliul sau autorităţilor administrative, notarilor publici etc.

Când se suspendă pensia? Ce este important să ştie şi să facă românii în Spania ca să nu rişte suspendarea plăţii pensiei?

Pensia pentru românii din Spania: dacă se omite trimiterea acestui certificat de viaţă către instituţia plătitoare, pensia SE SUSPENDĂ. Plata pensiei se reia la momentul când se primeşte certificatul de viaţă. Pentru a evita suspendarea plăţii pensiei, cetăţenii trebuie să trimită anual certificatul de viaţă, în funcţie de locul de unde primesc pensia. În România trebuie trimis în ultimele trei luni ale anului. În Spania trebuie trimis în primele trei luni ale anului.

Pot depune dosarul de pensie înainte de îndeplinirea vârstei?

Cu cât timp înainte de îndeplinirea condiţiilor pentru ieşirea la pensie se poate depune dosarul? Cât de mare este perioada între acceptarea cererii de pensie şi până la prima plată? Care ar putea fi întârzierile?

Pensia pentru românii din Spania: dosarul se depune începând cu data îndeplinirii condiţiilor de pensionare sau cu 3 luni înainte de momentul anticipat pentru întreruperea activităţii. Perioada soluţionării dosarului depinde de la caz la caz, în funcţie de tipul de pensie solicitată, de lipsa din dosar a unor documente sau de depunerea unui dosar complet şi inclusiv de numărul de solicitări adresate la un moment dat instituţiei competente. Nu există o perioadă standard de întârziere sau de soluţionare a unui dosar.

Câţi români (aproximativ) stabiliţi în Spania au decis să primească pensia în cont în Spania şi câţi români care au cotizat în Spania o perioadă au ales să beneficieze de pensie în cont în România?

În luna mai 2022 se înregistrau 14 335 beneficiari români de pensii comunitare plătite de Spania, cărora li se adaugă beneficiarii români de pensii naţionale spaniole, care nu apar în statistici. Din totalul beneficiarilor de pensii plătite de Spania, fie comunitare, fie naţionale, un număr de 335 pensionari români primesc pensia în România la acest moment. Nu există statistici cu privire la pensionarii români care primesc în cont în Spania pensia plătită de statul spaniol.

În Spania nu se cumpără vechime

Se poate cumpăra perioada de pensie în Spania? Dar în România? În ce condiţii convine şi în ce condiţii nu convine?

Pensia pentru românii din Spania: în Spania NU se poate cumpăra vechime pentru completarea stagiului de cotizare. În România există posibilitatea cumpărării de vechime şi a încheierii, în acest sens, de contracte cu Casele Teritoriale de Pensii. Se poate cumpăra vechime din urmă sau pentru perioade ulterioare încheierii contractului.

Cumpărarea de vechime este recomandată în cazul în care, prin însumarea tuturor perioadelor cotizate în toate statele în care a lucrat o persoană, nu se ajunge la stagiul minim de cotizare cerut de legislaţia naţională pentru pensionare. Şi în cazul Spaniei, şi al României, stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Trebuie avut grijă ca perioada de cumpărare de vechime să nu coincidă cu o perioadă în care s-a cotizat în alt stat. Dubla cotizare nu înseamnă dublă perioadă de vechime în muncă. Cumpărarea de vechime poate fi valorificată doar pentru pensia pentru limită de vârstă.

- Image by pvproductions on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel