Data publicării:

Lucian Duță: Concurența din asigurările de sănătate va genera 4. 000 de șomeri

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
duta
duta

Lucian Duță, președintele Casei de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat, joi, că noua lege a sănătății vizează desființarea caselor de asigurări de sănătate județene și promovarea unor furnizori privați de asigurări de sănătate, ce vor asigura un ”sistem deschis, sigur și echitabil”. Potrivit declarațiilor președintelui CNAS, aceste măsuri vor afecta aproape 4.000 de oameni încadrați în casele de asigurări de sănătate județene, care urmează a fi disponibilizați.

Lucian Duță susține că toate aceste modificări vor desființa monopolul caselor de asigurări de sănătate judeţene. Astfel, administrarea nefirească de  către stat a asigurărilor de sănătate într-un sistem sanitar privat va dispare.

"Un aspect foarte important al noii legi vizează spargerea monopolurilor din sănătate, cu garantarea de către sistem, de către statul român a accesului, a echităţii în acces, a calităţii şi siguranţei serviciilor şi controlul eficienţei. Acest hibrid nefiresc de administrare de stat a asigurărilor de sănătate - într-un sistem sanitar practic privatizat în totalitate ce pune sistemul pe adevărata sa bază de funcţionare, normală, cea de administrare privată a banilor asiguraţilor - trebuie să dispară", a declarat Lucian Duţă.

Despre casele de asigurări de sănătate județene, președintele CNAS a anunțat că vor dispărea, dar în condiții de concurență deschisă sau pot deveni private prin asociere.

"CAS judeţene dispar, apar furnizori privaţi de asigurări de sănătate care vor acoperi întregul teritoriu, nediscriminatoriu, dar în condiţii de concurenţă deschisă, pentru dezvoltarea unui sistem deschis, sigur şi echitabil. La ora actuală avem un sistem dezechilibrat, pe de-o parte avem o zonă bazată pe proprietate şi relaţii contractuale private, medicii de familie, din ambulator, laboratoare, imagistică, îngrijiri la domiciliu, dializă şi de cealaltă parte o zonă a spitalelor bazată încă pe un sistem rigid, neadecvat momentului actual", a mai spus preşedintele CNAS.

Potrivit declarațiilor șefului CNAS, aproape 4.000 de angajați vor fi disponibilizați, în strucută urmând a fi păstrați doar 600-700 de oameni.

Citește și:

CSA interzice temporar vânzarea poliței Medica Bonus emisă de Astra Asigurări

Amenințările lui Băsescu au avut efect. Modelul olandez de asigurări, asumat de Ministerul Sănătății

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel