Data publicării:
Lucian Bode, dispută pe siguranța rutieră cu cei din Camera Deputaților: Sper că rațiunea va învinge!
Ministrul Lucian Bode a fost prezent la Forumul pentru Siguranță Rutieră.
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a vorbit despre noua legislație privind siguranța rutieră:
„Am mare încredere în colegii mei din MAI, care vor susține proiectele ministerului nostru, și în dumneavoastră, pentru că am condus, în urmă cu câțiva ani, Comisia de Transporturi din Camera Deputaților. Știm că nu este foarte simplu să organizezi astfel de activități (...).
Suntem chiar într-o dispută acum cu colegii din Camera Deputaților pe proiectul de lege de aprobare a Ordonanței 1, sper că până la urmă rațiunea va învinge și vor gândi cu toții în interesul cetățenilor, participanților la trafic, pietonilor, și nu vor gândi din perspectiva conducătorului auto, pentru că, da, din perspectiva unui conducător auto, când vezi înăsprirea sancțiunilor la nivelul la care l-am gândit noi, și al cuantumului amenzilor, și al numărului de zile de suspendare a permisului de conducere, ai tendința să te gândești ce se întâmplă dacă mi se întâmplă mie. Să ne gândim cu toții la protejarea vieții participanților la trafic și, așa cum am arătat în cifre, ultimele modificări la 195 produc efecte benefice în atingerea obiectivului propus“, a spus Lucian Bode, ministrul de Interne.
Bode: În România, consumul de droguri la volan riscă să-l egalizeze pe cel de alcool. Ce a fost de Rusalii, greu de descris în cuvinte
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis un semnal de alarmă cu privire la consumul de droguri. „Este cu adevărat cutremurător ceea ce se întâmplă! Nu vreau să dau un verdict, însă consumul de droguri la volan riscă să-l egalizeze pe cel de alcool”, a spus ministrul.
„Suntem cu toții martori la exacerbarea unui fenomen: consumul de substanțe interzise. Este o realitate dură, de aceea răspunsul autorităților trebuie să fie unul pe măsură”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, miercuri, la „Forumul Siguranței Rutiere”. Ulterior, acesta a precizat: „Măsurile de prevenire și combatere pe care structurile MAI le pun în practică încep să dea rezultate. Vă dau câteva cifre. Bilanțurile noastre, în urma acțiunilor structurilor MAI, au arătat că avem de-a face cu tot mai mulți șoferi care conduc, atenție, sub influența acestor substanțe. A fost un weekend prelungit, cel cu Rusaliile, am avut în teren peste 4.800 de angajați ai structurilor MAI zilnic, am desfășurat peste 1400 de acțiuni. În urma controalelor efectuate, au fost reținute 112 permise de conducere, ca urmare a consumului de droguri sau alte substanțe interzise, fiind constatate aproximativ 170 de infracțiuni prevăzute la legislația pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri. În trei nopți, în doar trei nopți, în județul Constanța mai exact! 17, 18, 19 iunie!”, a subliniat ministrul.
„3.300 de conducători auto au fost testați și am constatat 34 de infracțiuni pentru conducerea sub influența substanțelor psihoactive și 40 pentru conducerea autovehiculelor sub influența alcoolului. Este cu adevărat cutremurător ceea ce se întâmplă! Nu vreau să dau un verdict, însă consumul de droguri la volan riscă să-l egalizeze pe cel de alcool. Pentru a limita astfel de comportamente extrem de periculoase, este nevoie de o abordare cuprinzătoare la toate nivelurile societății și de o dezbatere națională a problematicii”, a spus Lucian Bode.
Bode întărește Poliția. Sute de radare pe DN1, DN7, A2
„Guvernul României a realizat și aprobat Strategia națională pentru siguranță rutieră 2022 - 2030, o strategie în care sunt implicate mai multe instituții ale statului român și prin care ne propunem să reducem cu 50 la sută accidentele din care rezultă vătămări corporale grave sau decese. Cum ne propunem să facem acest lucru? Prin acțiuni clare și o să amintesc trei direcții majore la care noi ne-am gândit. În primul rând, modernizarea infrastructurii rutiere și adaptarea la măsurile de siguranță necesare. În al doilea rând, introducerea unui sistem de management al vitezei și de supraveghere a traficului pe drumurile publice, sistem care prevede integrarea unor camere video și aparate radar, montate pe principalele drumuri din România. Și, nu în ultimul rând, identificarea programarea de educație rutieră, atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, miercuri, tot la „Forumul Siguranței Rutiere” (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News