Lucian Blaga, propus la premiul Nobel. Daniel Cristea-Enache: Şansă ratată din motive politice
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
În cadrul emisiunii De Ce Citim, criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre propunerea lui Lucian Blaga pentru Premiul Nobel, dar şi despre alţi mari scriitori sau sculptori români care au fost propuşi pentru această distincţie. 

„În 1958-1959, Lucian Blaga a fost pe lista celor propuși la Premiul Nobel pentru Literatură, a apărut acolo, dar candidații trebuiau sprijiniți de țările lor și de instituțiile din țările lor. Blaga nu a fost susținut de România, așa cum nu a fost susținut nici Arghezi, care și el a fost pe lista nominalizaților la Premiul Nobel. Le apare numele amândurora, deci, literatura culturală română a ratat șansa de a avea un Premiu Nobel pentru Literatură tot din motive politice.

Nu doar că nu au fost susținuți, dar li s-au retezat aceste șanse de instituțiile din țara lor, iar asta s-a întâmplat și când Brâncuși a vrut să-și doneze operele României. Spuneau că Brâncuși e un artist decadent și nu au nevoie de operele lui. După 1989, Sorescu a fost pe lista nominalizaților la Premiul Nobel și s-au primit scrisori din România, de la colegi ai lui, care avizau comitetul să nu-l premieze pe Marin Sorescu“, a precizat Daniel Cristea Enache la emisiunea De Ce Citim.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel