Data publicării:

Luca Vincenti: Presa italiană are o problemă cu românii din Peninsulă - VIDEO

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Jurnalistul și sociologul italian Luca Vincenti a vorbit, în cadrul unui interviu acordat DCNews, despre problema pe care presa din Italia o are vis-a-vis de românii din Peninsulă și despre modul în care funcționează politica discriminării.

Deși italienii sunt foarte mulțumiți de felul în care românii muncesc în Italia și se integrează în societate, spune Vincenti, incidente izolate sunt amplificate de mass media. Oamenii nu au nicio problemă cu românii care vin cu acte, care muncesc. Problema lor e cu imigranții ilegali. Presa, însă, face altfel de politică. Nu este vorba doar despre goana după senzațional, sau despre lipsa de profesionalism, este o politică editorială.

”Media oricum privește într-o manieră diferită o știre despre eveniment. Dacă se întâmplă ca un român să bată pe cineva, atenția mediei e foarte prezentă și câteodată etichetează fenomenul. Dacă se întâmplă (n.r. aceeași situație) cu un african sau cu un sud-american, nu se face referire, se lasă subiectul să trecă. Asta e foarte grav.”, a spus sociologul la DCNews.

Jurnalistul Val Vâlcu a adus în discuție cazul românul Nicolae Romulus Mailat, condamnat la închisoare pe viaţă în Italia pentru uciderea Giovannei Reggiani.

Clanurile mai fac probleme, dar sunt marginale

”Era un om cu probleme mintale, a acționat singur, nu era o bandă sau ceva de genul acesta. Totuși, presa a atacat toți românii, a etichetat.  Poate clanurile care vin din România mai deranjează, dar sunt incidente izolate, mici furtișaguri, cerșetorie, nu sunt crime, nu sunt bande. În cazul Mailat, presa a fost pe spatele lui o lună de zile. Și acolo trebuie să lămurim niște chestii. Des, când se întâmplă fapte ca asta, tendința e să confunde România cu rom. Să știți că nici ziarele noastre nu știu cum se zice român. Nu se zice rumeno, ci romeno, de la România. Există o problemă de interpretare, o problemă de etichetare. Presa noastră nu știe să scrie câteodată român. Multe jurnaliste de ale noastre, cu facultate, scriu rumeno, dar corect e romeno. Deja e conflictual, insistă pe o anumită etichetă. Când e vorba de africani, sud-americani, ei sunt protejați de anumite politici”, a mai adăugat acesta.

Vezi răspunsul complet în video următor:

Youtube video image

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel