Data publicării:

”Luați-vă înapoi migranții sau veți plăti mai multe taxe”, amenințarea Europei la adresa țărilor sărace

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Ahmed Akacha/ Pexels
Fotografie de la Ahmed Akacha/ Pexels

Migranți în schimbul tarifelor reduse. În încercarea sa de a opri fluxurile din cele mai sărace țări, Uniunea Europeană încearcă acum să-și folosească cel mai important instrument: piața unică. 

Guvernele celor 27 de state membre UE au dat, de fapt, primul permis pentru reforma regulamentului privind sistemul generalizat de preferințe, și anume regulile care reglementează relațiile comerciale cu țările terțe în curs de dezvoltare și cu țările terțe mai puțin dezvoltate.

În așteptarea reformei, UE a adăugat o notă de subsol privind migrația: în esență, dacă țările terțe în curs de dezvoltare vor să continue să exporte în Europa plătind taxe subvenționate (sau zero), vor trebui să se angajeze să-și reia cetățenii expulzați din țările UE.

Tarifele preferenţiale au fost create cu scopul de a favoriza comerţul exterior al celor mai sărace ţări şi în consecinţă dezvoltarea acestora. Până în prezent, regulamentul prevede încetarea aplicării tarifelor preferențiale în cazul în care UE constată o încălcare gravă a drepturilor omului, potrivit Europa Today.

Dacă reforma va fi aprobată definitiv, statele UE ar putea cere acum o sancțiune similară pentru țările africane sau asiatice care refuză să-și primească cetățenii expulzați din Europa. 

Mecanismul a fost propus de Comisia Europeană și, după aprobarea de către guvernele UE, tot ce va mai fi nevoie pentru a fi aplicat este aprobarea Parlamentului European.

Strasbourg se va opune cu greu propunerii, având în vedere consensul politic tot mai mare, chiar și în centrul-stânga, privind consolidarea repatrierii migranților.

Guvernul socialist al Danemarcei, de exemplu, încearcă să pună în aplicare un acord cu Rwanda care prevede expulzarea migranților ilegali în țara africană în schimbul finanțării. Este aceeași măsură asupra căreia Marea Britanie a primit recent undă verde de la Curtea Britanică.

Potrivit unui raport al Curții de Conturi Europene, anual, 500.000 de migranți ilegali care se află în UE primesc ordin să părăsească Europa și să se întoarcă în țara de origine, dar dintre aceștia, doar 19% ”s-au întors cu adevărat în țara lor”.

Printre țările cu cel mai mare număr de migranți nerepatriați se numără Afganistan, Siria, Pakistan, Nigeria, India, Bangladesh și Guineea, state care se află pe lista beneficiarilor de tarife preferențiale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel