Urmărește emisiunea live
Lovitură totală pentru cetățeni: Morbiditate crescută cu 50% în rândul locuitorilor din zona gropii de gunoi Glina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Morbiditatea, în termeni simpli, se referă la nivelul de boală și de invaliditate caracteristic unei populații afectate de factori externi care determină nivelul și impactul acesteia.

UPDATE 2: Drept la replică transmis de ASOCIAŢIA EUROPEANĂ PENTRU DEZVOLTARE ECODURABILĂ:

”Drept la replică AEDE față de poziția exprimată de către Ecorec cu privire la articolul https://www.dcnews.ro/lovitura-totala-pentru-cetateni-morbiditate-crescuta-cu-50prc-in-randul-locuitorilor-din-zona-gropii-de-gunoi-glina_819921.html

Așa cum este cunoscut atât în România, în Uniunea Europeană și în alte țări civilizate, de peste 20 ani  populația din jurul gropii de gunoi Glina este contaminată forțat cu substanțe periculoase provenite din gunoaie iar solul aerul și apa sunt poluate ireversibil de către un grup de interese format din oameni de afaceri controversați amestecați cu politicieni corupți care au făcut afaceri ilegale cu prețul sănătății populației”.

VEZI AICI DREPTUL LA REPLICĂ ÎN FORMAT INTEGRAL.

UPDATE: Drept la replică

Activitatea desfășurată de ECOREC S.A. nu a reprezentat niciodată un pericol pentru mediul înconjurător sau pentru populație, în totală opoziție cu cele prezentate, fiind un garant al unei activități conforme, desfășurată prin cele mai bune tehnici disponibile și în conformitate cu cerințele legale. ECOREC S.A. a acordat întâietate întotdeauna protecției mediului și sănătății populației și a desfășurat investiții considerabile în acest domeniu. Nicio persoană și nicio entitate nu trebuie să se îngrijoreze în legătură cu activitatea și serviciile oferite de subscrisa, experiența de peste 20 de ani în managementul deșeurilor fiind un garant și un exemplu de bună practică în tratarea și eliminarea deșeurilor în România.

Din datele  furnizate de Departamentul de Statistica din cadrul DSP Ilfov, pe baza raportărilor cabinetelor medicilor de familie, respectiv de Statistica privind bolile respiratorii pentru perioada 2017-2019 se poate constata falsul din afirmațiile vehiculate prin articol privind creșterea morbidității cu 50% in localitățile învecinate obiectivului depozit Glina, respectiv în Popești – Leordeni si Glina, Berceni sau unele cartiere din București.

AICI dreptul la replică complet

---- 

Studii recente de impact asupra sănătății populației care trăiește în zona limitrofă a gropii de gunoi Glina, care a poluat masiv și a distrus sănătatea populației în ultimii 20 de ani, depuse la Direcția de Sănătate Publică și afișate pe site-ul acestei instituții au rezultate dramatice  pentru cetățenii din Popești-Leordeni, Glina, Berceni și unele cartiere bucureștene limitrofe.

Se moare cu 50% mai mult în aceste zone afectate de poluarea masivă de la groapa de gunoi Glina unde în ultimii ani au fost aduse ilegal deșeuri din cianuri de la platforma Aro Câmpulung, deșeuri radioactive, substanțe toxice pentru sănătatea umană și amestecate cu deșeurile menajere și provenite de la cetățeni și agenți economici, așa cum arată numeroase articole și reportaje din presa națională și internațională.

Bolile cele mai frecvente sunt: afecțiuni ale căilor respiratorii, alergii, astm, cancer pulmonar, afecțiuni renale, afecțiuni gastro-intestinale, afecțiuni ale sistemului cardiovascular.

Munții de gunoaie depășesc de multe ori înălțimea de 100 de metri și se află la o distanță între 38 și 70 de metri de casele și gospodăriile oamenilor emanând în permanență substanțe toxice care au distrus în timp și distrug în continuare sănătatea comunităților locale, scrie national.ro.

Încălcarea frauduloasă a Ordinului nr.109/2014 în ultimii 20 de ani și până în anul 2018 când a fost închis focarul de poluare de la groapa de gunoi Glina, ordin care stabilește ferm o distanță de 1000 de metri între gropile de gunoi și casele locuite ale cetățenilor a fost posibilă prin intermediul funcționarilor publici corupți de la Agenția de Protectia Mediului Ilfov, Direcția de Sănătate Publică și din Ministerul Mediului care au avizat aceste activități la o distanță atât de mică de casele oamenilor și care în acest moment sunt responsabili pentru îmbolnăvirea și moartea oamenilor.

Efectele avizării ilegale a acestor activități la distanțe de 38 de metri de casele oamenilor reprezintă acum sursa principală a morbidității populației aflate în continuare lângă focarul de poluare, lângă munții de gunoi toxic amestecat cu cianuri și substanțe periculoase care macină zilnic sănătatea și speranța de viață a locuitorilor.

Dar aspectul uluitor care determină cea mai mare mâhnire și revoltă a pupulației înjosite și îmbolnăvite în ultimii ani este faptul că se reîncearcă redeschiderea focarului de poluare de la groapa de gunoi Glina prin autorizarea mascată a unei stații de sortare, procedura aflată în derulare la Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov.

Studiul de sănătate realizat de Institutul Național de Sănătate Publică în anul 2018  privind impactul asupra sănătății populației a gropii de gunoi Glina și a stației de sortare de pe amplasamentul acesteia a demonstrat că are efecte dezastruoase pentru sănătatea populației și nu a fost pus niciodată la dispoziția autorităților de reglementare a Ministerului, a Gărzii de Mediu si a populației de către Ecorec, administratorul gropii de gunoi Glina. Punerea la dispoziție a acestui studiu ar fi demonstrat încă din anul 2018 pericolul la care este expusă comunitatea din jurul gropii de gunoi Glina iar ascunderea lui de către acționarii de la Ecorec și de către autoritățile publice reprezintă o gravă infracțiune asupra sănătății populației cu efectul creșterii morbidității la peste 50% în această zonă.

Grupul de interese creat în jurul gropii de gunoi Glina și care vrea să redeschidă acest focar de poluare prin avizarea mascată a unei stații de sortare aflată pe amplasamentul contaminat a încercat o tentativă de realizare a unui studiu de impact asupra sănătății populației cu o firmă privată denumita HYGMASTER care ar trebui să demonstreze că această bombă ecologică care a distrus sănătatea oamenilor ani de zile trebuie să funcționeze în continuare.

Această societate privată ar trebui să vină cu argumente împotriva studiului de sănătate publică realizat în anul 2018 de către o instituție abilitată a statului, Institutul Național de Sănătate Publică prin care s-a arătat în mod clar că groapa de gunoi Glina și stația de sortare aparținând Ecorec, aflate la distanță între 38 și 70 de metri de casele locuite, impactează în mod negativ sănătatea populației din zonă.

Populația revoltată și speriată de perspectiva redeschiderii focarului de infecție a transmis în număr impresionant petiții către președintele României Klaus Iohannis, Primul Ministru al României Ludovic Orban, către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, Institutul Național de Sănătate Publică, Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov, Ministerul Sănătății, Ministerul Mediului. Atașăm parțial aceste petiții. Analizele aferente poluării din zona gropii de gunoi Glina efectuate în urmă cu două săptămâni au rezultate alarmante având depășiri la  stibiu, argint, arsen, bariu, cadmiu, cobalt, cupru, mercur, molibden, plumb, zinc care pun în pericol și în prezent populația limitrofă din jurul gropii de gunoi Glina.

Ca urmare a acestei creșteri alarmante a morbidității populației din zona limitrofă a gropii de gunoi Glina care depășește procentul de 50 %, cetățenii afectați de boli și cei care au avut pierderi familiale au împuternicit asociațiile de mediu pentru realizarea unui rechizitoriu public care să fie mediatizat și adus în atenția autorităților și a opiniei publice, rechizitoriu care va fi îndreptat împotriva oamenilor de afaceri,a funcționarilor publici și a demnitarilor care în decursul timpului au contribuit la acest genocid contra comunităților din jurul gropii de gunoi Glina.

Prin rechizitoriul public se va aduce în atenția populației, a autorităților statului și a comunităților locale numele persoanelor, a funcționarilor publici, a demnitarilor și a oamenilor de afaceri care au contribuit prin mai multe fapte antisociale reținute în sarcina lor care au dus la creșterea morbidității în zona limitrofă gropii de gunoi Glina cât și efectele acestei creșteri transpusă prin numarul mare de decese influențate de activitatea și poluarea din ultimii 20 de ani de la groapa de gunoi Glina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel