Lovitură pentru instanţe. Obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare, NECONSTITUŢIONALĂ
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
CCR
CCR
CCR a decis, marți, că este neconstituțională prevederea din Codul de Procedură Penală care se referă la obținerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane.

„În ziua de 23 iunie 2020, plenul Curții Constituționale s-a pronunţat asupra excepţiei de neconstituţionalitat a dispoziţiilor art. 1461 din Codul de procedură penală, cu denumirea marginală Obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art. 1461 din Codul de procedură penală, care nu permite contestarea legalităţii măsurii referitoare la obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane de către persoana vizată de aceasta, care nu are calitatea de inculpat, este neconstituţională”, transmite Curtea Constituțională într-un comunicat de presă, conform Mediafax. 

Potrivit sursei citate, decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se mai arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel