Data actualizării:
Data publicării:

Lovitură pentru băncile care iau pe un credit ipotecar aproape de trei ori înapoi prin dobândă! Directiva europeană obligatorie și pentru România

Autor: Andrei Itu | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Românii sunt puși în situația în care trebuie să ramburseze sume uriașe de bani dacă vor să aplice pentru un credit ipotecar, pe 30 de ani.

Senatorul Daniel Zamfir a fost contactat pe următoarea situație care probabil nu este străină multor români. Pentru o proprietate de 120.000 de euro, prin credit ipotecar, banca îți oferă 100.000, avansul din fonduri proprii fiind de 20.000. Dacă împarți ratele pe următorii 30 de ani, conform unei simulări la o bancă, rata lunară fixă în primii 5 ani ar fi de 3.000 de lei, ca după 5 ani, când rata devine variabilă, să înceapă de la 3.700 de lei în prima lună. În final, pentru un credit de 520.000 de lei, ajungi să plătești aproape de trei ori mai mult, respectiv 1.350.000 de lei. Dacă alegi dobânda variabilă de la începutul creditului, prima rată lunară va fi de 3.800 de lei, iar la final ajungi să plătești 1.430.000 de lei. 

În acest context, Daniel Zamfir a fost întrebat despre acest profil colosal al băncii și dacă nu ar trebui reglementat faptul că pentru un astfel de împrumut, banca nu-ți ia dublu înapoi, ci aproape triplu. "Da, fac un profit colosal, dar există o directivă europeană în acest sens. Cât de curând îi paște și pe ei o plafonare a dobânzilor, pentru că așa spune Directiva Europeană, nu că vrea Daniel Zamfir. Nu vreau să se înțeleagă ca fac atacuri asupra băncilor, nu! Directiva Europeană spune acel lucru, respectiv limitarea dobânzilor. Este obligatorie această Directivă Europeană și pentru România. Se vorbește despre limitarea dobânzii la creditele ipotecare.

De asemenea, există în Legea Dării în Plată reechilibrarea prestațiilor, respectiv dacă dobânda ți-a crescut cu mai mult de 50% decât la momentul inițial, al semnării contractului, fapt care se poate întâmpla după 5 ani, pe considerente că a crescut ROBOR-ul etc., clientul poate cere reechilibrarea contractului și banca este obligată să îți șteargă această plus valoare la dobândă.

Dacă ai o rată de 500 de lei și acum plătești 1000 lei, dublu, banca e obligată să taie tot ce sare de 50%

De exemplu, dacă ai o rată de 500 de lei și acum plătești 1000 lei, dublu, banca e obligată să taie tot ce sare de 50%, conform Legii Dării în Plată. Clientul semnalează ANPC și ANPC este obligată să amendeze banca și să îți taie din dobândă. Am pârghie în acest sens, am lege care mă protejează!", a spus Daniel Zamfir, pentru DC News.

Citește și - IFN-urile nu mai pot aplica dobânzi aberante: Existau chiar și de 60.000%! Ce prevede legea lui Daniel Zamfir, votată de Parlament. Se aplică și creditelor vechi

Amintim faptul că, în luna martie 2024, Parlamentul a votat legea inițiată de senatorul PSD Daniel Zamfir, prin care se impune un plafon pentru dobânzile aplicate de IFN-uri. Astfel, Legea limitează acțiunile agresive ale agenților de recuperare. 

”Există IFN-uri care aplică dobânzi de până la 60.000%, cu o medie a dobânzilor în jur de 7-800%. Am clarificat ferm că nicio agenție de recuperare nu poate solicita unui debitor mai mult decât valoarea creanței, astfel eliminând această hărțuire necontrolată a celor care trebuie să plătească aceste sume”, a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir. Cum se aplică prevederile, citiți aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel