Lovitură pe piața criptomonedelor. FMI cere statului El Salvador să renunțe la plata în Bitcoin
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Fondul Monetar Internațional (FMI) a cerut El Salvador să-și anuleze decizia de a adopta Bitcoin ca mijloc de plată pe teritoriul statului.

În septembrie, El Salvador a devenit prima țară care a permis consumatorilor să folosească criptomoneda Bitcoin în toate tranzacțiile,concomitent cu dolarul american. Decizia a dus la proteste la scară largă din cauza temerilor că ar aduce instabilitate și inflație în țara din America Latină (citește AICI). Ulterior, Bitcoin și-a pierdut aproximativ jumătate din valoare, începând cu luna noiembrie.

FMI l-a avertizat pe președintele Nayib Bukele cu privire la riscurile pe care criptomoneda le prezintă pentru țară, subliniind că ar fi dificil să obții un împrumut de la instituție.

Directorii consiliului de administrație au „îndemnat acum autoritățile să restrângă domeniul de aplicare al legii Bitcoin prin eliminarea statutului de curs legal al Bitcoin”, potrivit unui comunicat.

Aceștia au subliniat „riscurile mari asociate cu utilizarea Bitcoin pentru stabilitatea financiară, integritatea financiară și protecția consumatorilor” și cu emiterea de obligațiuni garantate de Bitcoin.

Când El Salvador a introdus moneda virtuală ca mijloc de plată legal, guvernul a lansat o nouă aplicație pentru portofel digital, oferind 30 USD (22 GBP) în Bitcoin fiecărui cetățean. Peste 200 de bancomate noi au fost instalate, de asemenea, în toată țara. Acesta a prezentat măsura ca o modalitate de a stimula dezvoltarea economică și locurile de muncă, dar țara s-a divizat puternic din cauza acestei mișcări, potrivit BBC.

Un bărbat a aruncat la gunoi 357 de milioane de dolari, în Bitcoin. Ce a urmat e uluitor

Un bărbat din Marea Britanie și-a aruncat la gunoi vechiul hard disk al computerului, fără să știe la acea vreme că avea acolo un portofel electronic cu 7.500 de Bitcoin pe el.  Totul s-a întâmplat în anul 2013 și se întâmpla în Țara Galilor. 

La acea vreme, cei 7.500 de Bitcoin pe care i-a aruncat valorau 500.000 de lire sterline, adică 665.000 de dolari, însă acum ar valora 357 de milioane de dolari. Odată ce și-a dat seama, bărbatul a început o căutare disperată a hard disk-ului.

În ultimii ani, James Howells s-a târât printre mormane de gunoaie în căutarea acelui hard.

"Am vorbit cu unul dintre tipii de acolo, i-am explicat situația. Și chiar m-a dus cu camionul lui până unde este depozitul de gunoi, șanțul actual la care lucrează. Este cam de dimensiunea unui teren de fotbal. Și a spus că gunoaiele de acum trei sau patru luni ar fi la aproximativ 2 metri mai jos.

Sunt în punctul în care fie râd din cauza asta, fie plâng din cauza asta. De ce nu sunt acum acolo, cu o lopată? Cred că sunt doar resemnat că nu o să-l pot găsi niciodată", a spus James Howells, într-un interviu pentru The Guardian (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel