Data publicării:

Lovitura istoriei pentru China. Nu vrea să acționeze împotriva Rusiei, dar există un precedent periculos

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
Vladimir Putin
Vladimir Putin

Imediat după invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, China a criticat în termeni duri pachetul foarte dur de sancțiuni pe care Occidentul l-a accesat pentru a pune presiune pe Moscova.

China pare să joace prudent în criza din Europa de Est. Beijingul a criticat sancțiunile Occidentului și nu pare deloc dornic să se alăture sancțiunilor împotriva Federației Ruse după agresiunea neprovocată împotriva Ucrainei.

Pe de altă parte China s-a abținut de la vot în rezoluția ONU care condamnă agresiunea Rusiei în Ucraina și cere retragerea imediată a trupelor ruse de ocupație.

Totodată, China a folosit, prin vocea ministrului de externe de la Beijing Wang Yi, în urmă cu cinci zile, pentru prima dată la nivel oficial termenul de „război” în ceea ce privește agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Cuvântul are o simbolistică puternică în contextul în care Moscova descrie agresiunea sa ca o „operațiune militară specială”.

Au existat și informații cu privire la faptul că Rusia ar fi cerut sprijin militar și financiar din partea Chinei în aventura sa din Ucraina. China a denunţat o dezinformare din partea SUA aceste informații.

Însă din punct de vedere economic, China e în acest moment colacul de salvare al Federației Ruse.

În ultimii ani Rusia şi China şi-au extins cooperarea în condiţiile în care ambele ţări au început să fie supuse la presiuni de Occident pentru respectarea drepturilor omului şi alte aspecte. 

În 1937 China a trecut prin ceea ce Ucraina trece azi

Interesant e că, în ceea ce privește politica sancțiunilor, China a trecut prin ceea ce Ucraina trece azi, dar în 1937. Atacul Japoniei imperialiste împotriva Chinei a atras atunci un val de sancțiuni uriașe din partea Statelor Unite ale Americii împotriva statului nipon. 

DefenseRomania a solicitat un punct de vedere Ambasadei Chinei la București în ceea ce privește politica sancțiunilor, dar și o poziție a Beijingului cu privire la faptul că decizia de a nu susține sancțiunile împotriva Federației Ruse ar putea alimenta acțiunea agresivă a Moscovei împotriva Ucrainei. 

VEZI CONTINUAREA PE DEFENSEROMANIA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel