Data publicării:

LOVITURĂ în instanță. Patrimoniu uriaș în joc

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

Victorie uriașă în instanță.

Printr-o decizie definitivă a Tribunalului Ilfov, UGSR (Uniunea Generală a Sindicatelor din România) are recunoscută activitatea din 1945 și până în prezent.

Contactat de DC News, Dragoș Frumosu a vorbit despre victoria obținută de organizația pe care o reprezintă: "Este o hotărâre judecătoarească definitivă care recunoaște continuitatea UGSR din 1945 și până în 2016. Această organizație a dorit să-și continue activitatea, dar a fost atacată în instanță de actualele confederații sindicale. USGR este înființat prin hotărâre judecătoarească în 1945, dar nu era reactualizat ca organizație după legislația apărută după 1990. Ideea noastră a fost de reorganizare a mișcării sindicale și crearea unei organizații foarte puternice care să reprezinte, la modul cel mai adevărat, angajații. Angajații au nevoie de așa ceva în condițiile în care încrederea în sindicate a fost, în ultima perioadă, destul de mult pierdută".

Patrimoniul sindical a fost furat de la UGSR în baza unei semnături false

"Imediat după Revoluție, patrimoniul UGSR a fost preluat printr-o semnătură falsă, patrimoniu care se ridică la jumătate de miliard de euro care era reprezentat de hoteluri cu baze de tratament, case de cultură, ștranduri etc. Așadar, patrimoniul a fost preluat fraudulos. Lucrul acesta nu îl spun eu, el rezultă dintr-o rezoluție a DNA care spune clar că actualii președinți ai confederațiilor sindicale sunt urmărți penali pentru fraude aduse patrimoniului. Este o rezoluție din 2011, ce s-a întâmplat cu dosarele între timp nimeni nu știe", ne-a mai zis Dragoș Frumosu.

"O parte din activele UGSR-ului au fost înstrăinate fără ca cineva în mod legal să fie proprietar. Conturile existente în lei și dolari au dispărut. Noi am cerut BNR-ului și CEC-ului să ni se comunice cine a scos banii din conturile UGSR-ului. Nu am aflat nimic. O parte din active au fost gestionate de confederațiile sindicale sub societatea numită SIND ROMÂNIA. (...) Nu dorim să facem rău nimănui. Nu am plecat de la premisa aceasta. Ne dorim ca această identitate să fie susținută și să continue", a adăugat Dragoș Frumosu.

[citeste si]

Acesta ne-a spus că mai este o confuzie legată de UGSR: "Mai este o confuzie. Există încă o organizație care se numește tot UGSR. A fost creată în 2010, iar acum este condusă de un tovarăș pensionar care se numește Iancu Marin. În spatele acestui individ este un reprezentant de marcă al patronatelor din România. Există oameni care tot timpul au vrut să pună mâna pe acest patrimoniu. Este un război deschis, dar subliniez: nu dorim răul nimănui, noi dorim o înțelegere amiabilă, o înțelegere care să ducă la reorganizarea mișcării sindicale în România. Ca să faci servicii pentru oamenii pe care îi reprezinți ai nevoie de bani. Banii din cotizații sunt foarte puțini și nu poți să faci nimic. Acest patrimoniu, care conform tuturor statutelor care au existat de-a lungul timpului, este indivizibil și netransferabil, trebuie să revină la locul lui și să fie gestionat în folosul tuturor membrilor de sindicat. Pentru aducerea la 'mamă' a patrimoniului, probabil vor urma niște procese. Sunt convins că lupta va fi lungă. Eu nu sunt adeptul unui război, ci sunt adeptul unui dialog cât mai constructiv pentru că din dialog pot rezulta foarte multe lucruri".

UGSR, două momente importante în istorie

Înfiinţată în 13-15 august 1906, ca o contrapondere la organizaţia patronală a Uniunii Generale a Industriaşilor din România UGIR 1903, Uniunea Generală a Sindicatelor din România - UGSR , a fost principala forţă sindicală în care interesul individului era pus pe primul plan. Pe parcursul existenţei sale, UGSR a cunoscut două momente importante: primul, în anul 1945, când se înfiinţează Confederaţia Generală a Muncii (CGM), şi al doilea, în anul 1966, când îşi schimbă denumirea, revenind la cea istorică, respectiv Uniunea Generală a Sindicatelor din România.

UGSR este membru fondator al celei mai importante instituții internaționale privind relațiile de muncă, Organizația Internațională a Muncii - OIM. Trebuie menţionat faptul că, din 1906 până în prezent, UGSR nu a fost niciodată dizolvată, desfiinţată sau lichidată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel