Data publicării:
LOVITURĂ extremă dată creștinismului odată cu transformarea Catedralei Sf. Sofia. Ciachir: Un gest de Ceaușescu turc
Scriitorul Dan Ciachir a comentat, în exclusivitate pentru DC NEWS, decizia de a transforma Catedrala Sf. Sofia din Istanbul în moschee.
„Este o mare lovitură dată creștinismului, tuturor confesiunilor creștine. Atunci când a fost construită Sfânta Sofia, în 537, când o termină Iustinian, ea devine ca să spun «nava amiral» a creștinismului, unul și nedespărțit. Atunci nu erau diviziuni, cu jumătate de mileniu înainte de Schisma din secolul XI, din 1054. A fost mare durere la căderea bizanțului, la 1453, când ar fi fost prefăcută în moschee. Dar, cu inteligența sa, Mustafa Kemal Atatürk, modernizatorul Turciei din secolul trecut, o preschimbă în muzeu, în 1934”, a explicat Dan Ciachir.
O Catedrală unică pentru Ortodoxie
„Iată, după 86 de ani, se pare că ea a redevenit moschee. Ea era Catedrala Creștinătății din Capitala Creștinătății, Constantinopol. Constantinopol, noua Romă, fiindcă a format acest oraș, pe locul Byzantionului, care era un târgușor, Constantin cel Mare, care el însuși s-a creștinat”, a adăugat scriitorul.
„Este prima mostră de arhitectură bizantină. Abia odată cu decada lui Iustinian, domnia sa lungă din secolul al VI-lea, de 40 de ani, se poate vorbi de bizanț”, a mai spus el. „Sigur, ulterior avem Catedrala Sf. Petru și Pavel, pe locul 1, din Roma, iar pe locul 2 Notre-Dame, care știți prin ce incendiu a trecut, dar acelea sunt ale catolicismului. Aceasta nu este de înlocuit în lumea Răsăriteană. Nu o să mai găsiți vreo catedrală din Rusia sau Grecia care să aibă măreția Sf. Sofia”.
Ce se mai poate face acum?
„Nu știu dacă cu proteste să se arate, să se poată face ceva, dar convingerea mea este că nu va fi de durată. O să țină cât o să fie domnia lui Erdogan. Deja Turcia este un stat puternic, un stat care l-a avut pe Atatürk în frunte, el a latinizat alfabetul. Să nu uităm un lucru, turcii și perșii sunt musulmani, dar nu sunt arabi. Sunt două popoare care nu fac parte din familia aia. Convingerea mea este că se va reveni, pentru că Turcia nu va risca să strice legăturile sale cu lumea europeană, cu lumea creștină, legături culturale, e un lucru forțat. E un gest de Ceaușescu turc, ați văzut că după Ceaușescu nu a mai rămas nimic”, a conchis scriitorul Dan Ciachir.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News