Lovitura de stat eşuată din Germania, "chestie de filme cu proşti". Mugur Ciuvică: Numai propoziţia asta te bagă în agitaţie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Poliţia germană a dejucat o tentativă de lovitură de stat, conform unui comunicat emis miercuri, 7 decembrie. 

Autorităţile din Germania au arestat 25 de presupuşi membri şi susţinători ai mişcării de extremă dreapta Cetăţenii Reich-ului, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al procuraturii federale, transmite Agerpres, citând dpa, Reuters şi AFP. Alte 27 de persoane sunt anchetate, fiind bănuite de apartenenţă la grupare.

Poliţia desfăşura miercuri raiduri în 11 din cele 16 landuri germane, în cadrul unei operaţiuni majore împotriva extremiştilor, a menţionat purtătorul de cuvânt. Arestările de suspecţi au avut loc inclusiv în Austria şi Italia.

Ministrul justiţiei, Marco Buschmann, a menţionat pe Twitter o "largă operaţiune antiteroristă", sub "bănuiala că era prevăzut un atac armat împotriva organelor constituţionale".

Ciuvică: E chestie de filme cu proşti

"Cu lovitura asta de stat din Germania e o chestie de Bulă, de filme cu proşti. Pe bune! E vorba de o organizaţie ascunsă, dar e atât de ascunsă încât ştiau de ei, de foşti rezervişti, de ciudaţi din ăştia, care au zis că fac ei revoluţie acolo, şi dau lovitură de stat, cuceresc Parlamentul, omoară oameni politici, etc. 

Au făcut azi percheziţii şi înţeleg că scria că a fost percheziţionată casa şi baraca şefului de trib. Şeful conspiraţiei avea o casă şi o baracă. Probabil un şopron, o magazie ceva. Acum, pe bune... 

Sigur că e bizar să auzi acum, cu războaie, de lovitură de stat în Germania. Numai propoziţia asta te bagă în agitaţie. Dar în esenţă a fost o chestie din asta de filme cu proşti", a punctat Mugur Ciuvică. 

"Mai rămâne să fie revoluţie comunistă în Elveţia", a replicat Bogdan Chirieac. 

Mai multe în VIDEO: 

Ce este mișcarea Cetăţenii Reich-ului. Are circa 21.000 de adepți



Mişcarea Cetăţenii Reich-ului este alcătuită din mai multe grupuri mai mici, denumite "Confederaţia Reich-ului german" sau "Regatul Germaniei", şi are circa 21.000 de adepţi, conform estimărilor serviciilor de informaţii.

Membrii acestei mişcări nu acceptă legitimitatea statului german, refuză frecvent plata impozitelor şi acumulează arme ilegale, având ca obiectiv răsturnarea ordinii de drept şi fără a exclude recurgerea la violenţă în acest scop, potrivit procuraturii.

Suspecţii sunt acuzaţi că pregătesc cel puţin de la sfârşitul lui noiembrie anul trecut acţiuni conforme cu ideologia grupării.

Un purtător de cuvânt al serviciului de contrainformaţii militare MAD a precizat că între suspecţi se numără şi un soldat, membru activ al Comandamentului forţelor speciale (KSK) al Bundeswehr, precum şi mai mulţi rezervişti.

Casa militarului şi baraca sa din cadrul unităţii militare Graf Zeppelin, din landul Baden-Württemberg, au fost percheziţionate în cadrul raidurilor anunţate miercuri.

"Este o știre mai șocantă decât atacarea Ucrainei de către Vladimir Putin. În privința lui Putin multă lume, cel puțin din estul Europei, nu și-a făcut niciodată vise cum că ar fi un democrat. I-a păcălit pe cei din vest, care nu au suferit cizma sovietică, dar tentativă de lovitură de stat în Republica Federală a Germaniei în 2022, așa ceva era total de neimaginat și probabil este o chestiune serioasă.

Pe de o parte, fiindcă poliția și serviciile secrete din Germania sunt chiar instituții, deci nu sunt pseudo-instituții, nu sunt făcături, acolo justiția funcționează, nu are nicio legătură cu justiția din România, de exemplu. Faptul că ei au arestat 25 de persoane care urmăreau un atac cu militarii, cu asasinate, cu răsturnarea ordinii de drept în Germania, așa ceva este de neimaginat la aproape 80 de ani de la terminarea celui de Al Doilea Război Mondial. Și lucrul acesta să știți că șubrezește situația în toată Uniunea Europeană", a declarat analistul politic Bogdan Chirieac la Realitatea Plus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel