Londra a îngheţat active ruseşti în valoare de 18 miliarde de lire
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Activele ruseşti îngheţate de Regatul Unit în cadrul sancţiunilor britanice împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei se ridică la 18,4 miliarde de lire sterline, potrivit cifrelor făcute publice joi într-un comunicat al Trezoreriei, relatează AFP şi Reuters.

Londra susţine că această sumă ilustrează 'rolul cheie jucat în opoziţia faţă de Rusia pentru invadarea ilegală a Ucrainei' şi dezvăluie că suma este cu aproape 6 miliarde de lire mai mare decât cea din toate celelalte programe de sancţiuni britanice la un loc. Sancţiunile împotriva Rusiei, în colaborare cu aliaţii Regatului Unit, 'vizează 1.200 de persoane şi peste 120 de entităţi, îngheţând activele a 19 bănci ruseşti (...) de la începutul invaziei' Rusiei în Ucraina.

'60% din rezervele monetare străine (ale Moscovei) au fost imobilizate şi exporturile ruseşti s-au prăbuşit, în timp ce importurile de bunuri de importanţă crucială au scăzut cu 68% din partea ţărilor care aplică sancţiunile', a menţionat Trezoreria britanică.

Guvernul britanic a anunţat în primăvară că numai oligarhul Roman Abramovici reprezintă peste 9 miliarde de lire (10,5 miliarde de euro) din suma totală a sancţiunilor.

'Am impus cele mai severe sancţiuni adoptate vreodată împotriva Rusiei şi asta îi paralizează maşina de război. Mesajul nostru este clar: nu îi vom permite lui Putin să aibă câştig de cauză în acest război brutal', a declarat Andrew Griffith, responsabil guvernamental din cadrul Trezoreriei, citat de Reuters.

Citește și - PE şi preşedinţia Consiliului UE au convenit provizoriu să nu accepte documentele de călătorie ruseşti eliberate în Ucraina şi Georgia

Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentul European au ajuns joi la un acord provizoriu cu privire la o decizie privind neacceptarea documentelor de călătorie ruseşti eliberate în Ucraina şi Georgia.

Textul asupra căruia s-a convenit face obiectul aprobării de către Consiliul UE şi Parlamentul European, înainte de a trece prin procedura de adoptare formală.

Această decizie reprezintă un răspuns la agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei şi la practica Rusiei de a elibera paşapoarte internaţionale ruseşti rezidenţilor din regiunile ocupate. Totodată, această decizie vine în urma deciziei unilaterale a Rusiei de a recunoaşte independenţa teritoriilor georgiene Abhazia şi Osetia de Sud în 2008.

Documentele de călătorie ruseşti care sunt eliberate în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina ori în teritoriile separatiste din Georgia sau cele care sunt eliberate persoanelor cu reşedinţa în aceste regiuni sau teritorii nu vor fi acceptate ca documente de călătorie valabile pentru obţinerea unei vize sau pentru trecerea frontierelor spaţiului Schengen.

Statele membre ale UE nu recunosc documentele de călătorie ruseşti eliberate în aceste regiuni sau sunt pe cale de a nu le recunoaşte. Această decizie urmăreşte să instituie o abordare comună, să asigure buna funcţionare a politicii privind frontierele externe şi a politicii comune a vizelor şi să garanteze securitatea statelor membre ale UE. Vezi știrea aici!

Vezi și - Retragerea trupelor ruse din Herson, o capcană? Generalul Dan Grecu: O înfrângere umilitoare pentru strategia lui Putin

Generalul Dan Grecu, expert militar, a vorbit despre retragerea trupelor ruse din Herson.

Generalul Dan Grecu a fost întrebat la Realitatea Plus dacă retragerea trupelor ruse din Herson este, de fapt, o capcană, așa cum spun unii analiști.

"Putem discuta despre toate aceste aspecte, dar în primul rând trebuie să spunem că este o înfrângere umilitoare pentru strategia președintelui rus Vladimir Putin această acțiune. Părăsind un teritoriu cucerit în șase zile, că atât a durat cucerirea capitalei oblastului Herson și după cum vedeți nici măcar nu se pomenește numele său aici, anunțul fiind făcut de către ministrul Apărării, de către Șoigu, cu efectele care vor urma asupra moralului trupelor. Din punct de vedere militar, acțiunea are logică și este o acțiune, pot să spun, chiar corectă, pentru că în condițiile în care rușii nu-și mai puteau aproviziona forțele, amândouă trecerile permanente fiind avariate, logistica lor nu putea să funcționeze, mai ales în perioada asta grea. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel