Loki, veriga lipsă, cea mai veche ființă complexă de pe pământ
”Loki”, legătura lipsă în lanțul vieții, pe Pământ, a fost descoperită de savanții suedezi într-un sediment aflat la peste 2300 de metri, în Oceanul Atlantic, la mijlocul distanței dintre Norvegia și Groenlanda.
Cercetătorii au acum explicația evoluției formelor de viață primare în organismele complexe printre care se numără și omul. Până la descoperirea acestei celule, nu se putea explica cum forme simple de viață, ca bacteriile, au evoluat în organisme pluricelulare, cum sunt plantele și animalele, scrie The Independent.
Suedezii de la Universitatea Uppsala au identificat în sedimentele colectate la 10 kilometri de un crater termal numit Loki’s Castle, o nouă specie, un microb care este descendentul primelor forme de viață apărute pe Terra, acum 3,5 miliarde de ani, și precursorul organismelor complexe din prezent.
Loki, cea mai veche ființă complexă de pe pământ
În acea perioadă, alături de primele forme de viață, bacteriile procariote, au apărut bacterii eucariote, structure mai complexe, cu nucleu și organite interne. Procariotele nu au membrană nucleară, nici organite interne, cu excepția ribozomilor, iar alături de ADN, conțin și lanțuri de ARN, liber în citoplasmă sau ribozomi.
Microbul descoperit în Atlantic aparține unui subgrup de procariote numit Archae, dar posedă și circa 100 de gene întâlnite doar la eucariote. Aceste gene sunt implicate în apariția membranelor interne, care permit apariția organitelor, susțin cercetătorii suedezi.
Clasificarea bacteriei drept o nouă specie a fost posibilă doar după ce s-a secvențializat integral genomul, organizmul primind numele Lokiarchaeota, sau pe scurt Loki.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News