Locul unde s-ar fi sinucis Decebal. Legenda mai puțin cunoscută pe care sigur nu ai învățat-o la școală / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Ioan Radu Gava
Foto: Ioan Radu Gava
Milioane de români trec anual pe lângă acest loc, însă foarte puțini știu că, potrivit unor legende populare, aici s-a sinucis regele Decebal al Daciei.

Regele Decebal, cunoscut și sub numele de Diurpaneus, a fost unul dintre cei mai remarcabili conducători ai Daciei în perioada sa de apogeu. Domnia sa s-a desfășurat între anii 87 și 106 d.Hr., timp în care a reușit să transforme Dacia într-o forță semnificativă în regiunea carpato-danubiano-pontică.

Decebal a fost cunoscut pentru abilitățile sale militare și strategice, reușind să organizeze și să conducă o serie de campanii împotriva Imperiului Roman. Cele mai notabile dintre acestea au fost războaiele daco-romane (101-102 și 105-106), în care Decebal a demonstrat o rezistență și o ingeniozitate remarcabile în fața puternicei mașini de război romane.

Cu toate acestea, după mai multe confruntări sângeroase, Decebal a fost învins de împăratul roman Traian în anul 106 d.Hr., ceea ce a dus la transformarea Daciei într-o provincie romană.

Ultimele sale momente au fost marcate de un act de curaj și demnitate, Decebal alegând să își ia viața pentru a nu cădea prizonier în mâinile romanilor. Moștenirea sa a rămas vie prin legendă și istorie, fiind considerat un simbol al rezistenței și al luptei pentru libertate. Statuile, monumentele și relatările istorice îl descriu pe Decebal ca pe un erou național al poporului dac, iar influența sa se resimte și astăzi în cultura și identitatea românească.

Presupusul loc, văzut anual de milioane de români

Deși s-au țesut numeroase legende privitoare la adevăratul loc în care Regele Decebal s-ar fi sinucis, cele mai multe dintre acestea, inclusiv opinia anumitor istorici, indică un obiectiv pe care milioane de români îl văd în fiecare an.

Situată în proximitatea Drumului Național 13, Cetatea Rupea este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României, ridicată pe Dealul Cohalmului, în oraşul Rupea şi aflată la circa 50 de km de oraşul Braşov, potrivit Agerpres.

Aceasta este o prezenţă remarcabilă, vizibilă de la mare distanţă - o creaţie medievală, un complex arhitectonic major, cu niveluri rezultate în cinci secole de funcţionare. Cetatea acoperă, în prezent, o suprafaţă de aproape 11 ha cu ziduri, turnuri şi curţi interioare.

Legenda Cetății Rupea și sinuciderii lui Decebal

O legendă populară din zonă vorbește de faptul că pe locul actualei Cetăți s-ar fi sinucis Regele Decebal. Ba mai mult, inclusiv opinia anumitor istorici este aceiași, deoarece aici s-a aflat în antichitate cetatea Rumidava sau Rupidava, potrivit Tlgraf.

De asemenea, legendele din zonă vorbesc de faptul că măreața comoară a dacilor ar fi fost ascunsă tot în munții din apropiere, însă aceasta nu a fost găsită până în prezent. 

Cetatea Rupidava a devenit, după cucerirea romană din 106, castrul roman Rupes, care se afla la întretăierea a trei rute importante de drumuri. Originea numelui cetății a dăinuit în timp și vine de la latinescul rupes, care înseamnă piatră. Întreaga structură a fost construită pe un masiv de bazalt.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel