Data publicării:

Locul României în clasamentul mondial al emisiilor de carbon

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay, de Steve Buissinne
Foto: Pixabay, de Steve Buissinne

România se numără printre țările europene cu un nivel scăzut al emisiilor de carbon, ocupând locul 87 la nivel mondial cu un nivel de 3,7 tone de CO₂ per capita în 2023. 

Această poziție a fost evidențiată de Radu Hanga, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București (BVB), în cadrul conferinței „The Lit Boardroom – Abordarea Principalelor Provocări ale Consiliilor de Administrație de Astăzi”.

Evenimentul, organizat de Asociația Administratorilor Independenți (AAI) și Chapter Zero România, a adus în discuție provocările legate de sustenabilitate cu care se confruntă consiliile de administrație din România și nu numai.

Radu Hanga a subliniat că România se bucură de un statut favorabil în Europa din punctul de vedere al emisiilor de carbon, aflându-se într-o poziție superioară altor state cu un nivel relativ scăzut al poluării. „În 2023, la nivel global suntem pe locul 87, cu 3,7 tone de carbon pe cap de locuitor,” a declarat președintele BVB, adăugând că „mai jos decât România în Europa sunt trei țări: Albania, Lituania și Suedia.” Campioana Europei în reducerea emisiilor de carbon este Albania, cu 1,5 tone de CO₂ per capita, în timp ce Republica Democrată Congo se situează pe ultimul loc la nivel mondial, cu un minim de 0,04 tone per capita.

În acest context, Hanga a evidențiat că România este, din punct de vedere al emisiilor de carbon, una dintre cele mai sustenabile țări din Europa, iar acest lucru reflectă angajamentul țării către o dezvoltare economică responsabilă și cu impact redus asupra mediului.

Europa, lider global în sustenabilitate financiară

Potrivit lui Hanga, Europa ocupă o poziție de frunte la nivel global în materie de investiții în sustenabilitate, administrând cea mai mare parte a fondurilor cu componentă de mediu. „La nivel global, există active aflate sub administrare în fonduri cu componentă de sustenabilitate de peste 3 trilioane de dolari. Din cele 3 trilioane, peste 2,5 trilioane de dolari sunt în Europa și 300 de miliarde de dolari sunt în Statele Unite,” a explicat președintele BVB, subliniind astfel că Europa continuă să fie un lider incontestabil în atragerea și gestionarea fondurilor destinate proiectelor ecologice și responsabile.

Aceste fonduri sunt folosite pentru a susține companii și inițiative care promovează energia verde, reducerea emisiilor și responsabilitatea socială, obiective ce devin esențiale în contextul schimbărilor climatice.

În discursul său, Hanga a accentuat ideea că sustenabilitatea nu este un concept nou, ci o componentă esențială a dezvoltării sănătoase a oricărei companii. El a subliniat că fiecare afacere de succes a trebuit să ia în considerare nevoile clienților, ale comunității și ale mediului înconjurător. „Eu nu cred că o companie și-a construit afacerea fără să se uite la clienții ei, fără să se uite la toate părțile interesate din jurul ei,” a menționat Hanga, precizând că „toate companiile care sunt pe piață, toate companiile care au reușit să se dezvolte au fost sustenabile.”

Sustenabilitatea, a arătat el, înseamnă nu doar profit pentru acționari, ci și o responsabilitate socială și ecologică, având ca obiectiv menținerea unui echilibru între interesele economice și cele de protecție a mediului. Această abordare este deosebit de relevantă pentru România, care se angajează să reducă emisiile și să adopte practici prietenoase cu mediul, demonstrând că economia și protecția mediului pot coexista armonios, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel