Data actualizării:
Data publicării:

Locul legendar din munții Carpați numai bun de mers în mini vacanțe. La pas prin România /galerie foto

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp

La doar 3 kilometri de centrul Brașovului, între Tâmpa și rezervația naturală Stejerișul Mare, se află locul perfect pentru turiștii pasionați de legende, peisaje și istorie. A trebuit să văd cu ochii mei acest loc, așa că mi-am pus rucsacul în spate și am mers direct la țintă.

Pietrele lui Solomon, un loc unde turiștii se pot relaxa și pot admira formațiuni geologice inedite, rar întâlnite, cum ar fi abrupturi calcaroase, grohotișuri, turnuri și stâncării. Străbătută de râul Valea cu Apă, sau, cum îl numesc localnicii, râul Solomon, zona este una perfectă pentru o zi de picnic, plimbări în aer liber, cățărat și reconectare cu natura.

Ca orice loc din România, și Pietrele lui Solomon au o legendă în spate. Se spune că stâncile au fost numite în acest fel după ce un rege maghiar, Solomon, a sărit cu calul de pe pietrele înalte pentru a putea scăpa de dușmanii care îl urmăreau. Atât regele cât și calul său au supraviețuit iar cei ce-i urmăreau au sfârșit căzând în prăpastie.

În anul 1913, Julius Teutsch descoperă în amonte de Valea cu Apă o fortificație antică ce părea a fi o cetate dacică. În acel loc, cunoscut la acea vreme sub denumirea de "Între Chietri", urcau în vremurile de demult Junii din Șcheii Brașovului în Miercurea Paștilor să arunce buzduganul, un vechi ritual care se încheia cu jocul horei junilor. Acest ritual are loc acum în prima duminică după Paști, cunoscută în popor drept Duminica Tomii.

Raiul pasionaților de biodiversitate 

 

Zona se bucură de prezența a multe plante rare, dar și de specii de mamifere și păsări protejate de lege ori pe cale de dispariție. În drumețiile singuri sau alături de prieteni ori familie veți putea întâlni căprioare, râși eurasiatici, veverițe și mierle, cuci, pupeze dar și sticleți sau sfrâncioci-roșiatici.

Aceste animale se ascund printre brazi, molizi, pini de pădure, fagi, stejari, frasin și alte foioase. Păsările își fac cuib în tufele de merișoare, afin, soc, mure, măceșe ori zmeură.

În poieni, picturile Mamei-Natură te vor lăsa fără cuvinte. Din covorul de iarbă răsar clopoței de munte, brândușe de toamnă, albăstrițe, ghiocei și zambile sălbatice. În zilele de iunie, fetele urcă pe munte în căutarea sânzienelor albe.

După o zi plină, mai rămâne întotdeauna timp pentru celelalte obiective turistice din zonă: Biserica Sfântul Nicolae care datează din 1495, construită de către localnicii cetății de atunci cu sprijinul domnitorului Neagoe Basarab, Troițele din Șchei, Poarta Ecaterinei construită în al șaisprezecelea secol, aflată între Bastionul Fierarilor și Bastionul Țesătorilor.

Natura ne aduce mai aproape de noi înșine, ne îmbie inima și ochii dar, cel mai important, ne respectă și ne protejează. Este, așadar, și datoria noastră de a face același lucru. Lăsați locurile în care mergeți așa cum le găsiți, curate și îngrijite. Ne vedem în locația următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel