Locul din România unde se construiește o mănăstire ca pe Athos, cu slujbe la lumina lumânării și rânduieli ca la Sfântul Munte / foto în articol
O mănăstire cu hramul Sfântului Voievod Neagoe Basarab se ridică în țara noastră.
Aceasta va avea o rânduială inspirată de tipicul din Sfântul Munte Athos, iar slujbele vor fi ținute la lumina lumânărilor. Lăcașul de cult va fi ridicat în județul Argeș, în localitatea Vlădești, potrivit Ziarul din Muscel.
Biserica nu va avea electricitate, iar slujbele vor fi ținute la lumina lumânărilor, după rânduiala athonită, iar viețuirea monahală va fi întocmai precum la Muntele Athos, ascultarea fiind desăvârșită.
Mănăstirile athonite sunt structuri complexe, înconjurate de ziduri groase, având și un turn de control. Ansamblul monahal de la Vlădești va avea, în afară de curtea principală, unde vor avea acces atât credincioasele, cât și credincioșii, și un Avaton, adică un loc unde vor avea acces numai monahii, ca loc de liniștire și de retragere, acesta fiind gândit ca amplasament în spatele mănăstirii.
Sfântul Neagoe Vodă Basarab a fost ales ca ocrotitor pentru că a fost un rugător isihast și a marcat istoria, cultura și viața Bisericii Române, dar și pentru că a făcut donații și ctitorii numeroase în Sf. Munte Athos.
Starețul noului așezământ este Ierom. Cosma Giosanu de la Mănăstirea Sihăstria Neamț, iar îndrumător duhovnicesc al obștii este Părintele Ștefan Nuțescu de la Schitul Lacu din Sf. Munte Athos.
Persoanele care doresc să doneze pentru acest lăcaș de cult o pot face la următoarele două conturi la BRD: RO12 RNCB 0022 1738 0523 0001 (Lei) și RO28 RNCB 0022 1738 0523 0004 (Euro).
Muntele Athos, cunoscut și sub numele de Sfântul Munte, este o peninsulă montană din nordul Greciei, fiind un important centru spiritual și monastic al Bisericii Ortodoxe. Cu o istorie ce se întinde pe mai bine de o mie de ani, acest loc este considerat sfânt și este dedicat exclusiv rugăciunii și vieții monahale. Accesul femeilor este interzis, iar bărbații care doresc să-l viziteze au nevoie de permisiune specială. Muntele Athos găzduiește 20 de mănăstiri principale, numeroase schituri și chilii, toate dedicate rugăciunii, studiului religios și muncii. Peisajul natural spectaculos, cu păduri dese și vârfuri stâncoase, contribuie la atmosfera de izolare și contemplare spirituală.
Preoții și călugării de la Muntele Athos sunt recunoscuți pentru viața lor ascetică și devotamentul profund față de credință. Aceștia trăiesc în condiții modeste, dedicându-și zilele rugăciunii, meditației și muncii manuale. Ritmul vieții monahale este marcat de slujbe zilnice, ce includ rugăciuni și cântări bizantine, care pot dura mai multe ore. Monahii respectă o disciplină strictă, care implică posturi frecvente și abstinență de la diverse activități lumești. Prin exemplul lor de smerenie și devotament, preoții și călugării din Athos sunt văzuți ca păstrători ai tradițiilor ortodoxe și ca surse de inspirație spirituală pentru credincioși din întreaga lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News