Data publicării:
Locul din România care arată mai rău decât atunci când a fost vandalizat de naziști
O fărâmă de istorie a fost lăsată în paragină.
Năpădit de buruieni şi ciulini, Cimitirul Evreiesc din Buzău a devenit un loc de care se pare că nimănui nu-i mai pasă. Cum pășește dincolo de porți, te uiți cu teamă și descoperi - înainte de toate - un loc de odihnă al oamenilor străzii.
Cimitirul Evreiesc arată acum mai rău decât atunci când a fost vandalizat de naziști, în timpul războiului. În perioada interbelică, erau în jur de 4.000 de evrei în Buzău. În prezent sunt mai puțin de 10.
Situat la ieşirea din oraş către Zona Industrială, Cimitirul Evreiesc din Buzău are o istorie de peste 100 de ani, fiind la un moment dat profanat de către legionari şi armata germană.
"Iniţial Cimitirul Evreiesc a fost înfiinţat în 1853, la marginea de vest a cartierului Poştă, pe atunci când raza oraşului nu se întindea şi peste linia ferată. În anul 1896, primarul Nicu Constantinescu cere comunităţii evreieşti din Buzău să mute cimitirul, pentru că zona devenise populată. Cu toate astea, acel cimitir avea să mai fie folosit mult timp de atunci încolo.
Au fost nişte discuţii pe baza actului de proprietate deţinut de evrei pe acel teren, însă primarul i-a obligat atunci să îl transforme în cimitir. Actul de vânzare a terenului dintre Primărie şi comunitatea israelită pentru ridicarea noului cimitir, pe locul în care ne aflăm astăzi, s-a realizat la 1896", povestea istoricul Valeriu Nicolescu într-un interviu acordat Opinia Buzău.
Dincolo de buruieni, pietrele funerare sunt îndreptate în toate direcţiile, semn că solul a cedat. Multe dintre lespezile pe care este scris atât în ebraică, cât şi în româneşte, sunt realizate în marmură neagră sau în piatră de Măgura, reprezentând încă semne de bunăstare a defuncţilor.
"Adler Philipp - celebru producător de alcool, Liviu Avram, Chares Mendel, Grunberg sunt câţiva dintre comercianţii mari ai Buzăului care sunt înmormântaţi aici. Totodată, regăsim pietrele funerare ale preşedintelui Comunităţii Israelite, Noe Haim Glasman sau a rabinului Simon Bercovici, cel care a condus destinele spirituale ale comunităţii timp de 71 de ani de la vârsta de 22 de ani", mai spunea Valeriu Nicolescu.
SURSA FOTO: DC NEWS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News