Locul din Cluj-Napoca unde totul se blochează. Calea ferată care face viața șoferilor un calvar
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Situații rușinoase, desprinse din secolul trecut, se petrec zilnic, în zona Tăieturii Turcului din Cluj-Napoca, acolo unde șoferii și ambulanțele stau în trafic, zeci de minute, din cauza infrastructurii auto și feroviare rămase în urmă.

O mare contribuție la aglomerația de pe drum, atât dinspre Baciu, cât și dinspre Cluj-Napoca, o are trecerea cu calea ferată, precum și administrația locală/județeană/națională, care de ani buni se încurcă în bani și promisiuni electorale pe Facebook. Probabil este mai ușor de realizat un metrou futurist decât realizarea unui pasaj rutier care ar decongestiona imediat zona.

Ambulanțele care așteaptă zilnic, la barieră, în lipsa pasajului rutier promis din 2014

Zilnic, în zonă, se petrece următoarea situație: Ambulanțele sunt nevoite să aștepte minute în șir, în trafic, așteptând să se ridice bariera deoarece nu au alternativă.

Pasajul de la Tăietura Turcului, în procedură de licitație, care s-a amânat...

Primarul Emil Boc anunța, la începutul anului 2022, că Pasajul de la Tăietura Turcului a intrat în procedura de licitație, dar iată că licitația s-a amânat.

'Un alt proiect major al Clujului avansează decisiv în direcția realizării lui. Pasajul Tăietura Turcului este parte a proiectului de modernizarea a căii ferate de la Cluj-Napoca la Episcopia Bihor. Primele două tronsoane din acest proiect, care cuprind și Pasajul Tăietura Turcului, au fost scoase la licitație la sfârșitul săptămânii trecute. Informația a fost confirmată și în cadrul dezbaterii consacrate „Anului European al Căii Ferate” la care am participat în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România.

Studiul de fezabilitate cu privire la Pasajul Tăietura Turcului a fost realizat de către Primăria Cluj-Napoca și a fost inclus în proiectul general de modernizare a căii ferate Cluj-Episcopia Bihor. Proiectul orașului nostru are o valoare de peste 20 milioane de euro și are asigurată finanțarea din fondurile europene', spunea primarul Emil Boc. 

De ce s-a amânat licitația

'S-a depus o contestație, pe partea de proiectare, din partea companiei Metroul SA, iar Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a decis suspendarea procedurii. Compania a cerut extinderea cu 60 de zile a termenului limită pentru depunerea ofertei și acceptarea experienței similare din domeniul proiectării lucrărilor de metrou”, a declarat un înalt responsabil al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, pentru Club Feroviar.

Sursa citată precizează că și licitația pentru loturile 1 și 2 va fi suspendată, pentru că Metroul SA a depus și acolo o contestație, invocând aceleași motive.

Din 2014 și-au propus să facă pasajul. Câte ambulanțe or fi așteptat în fața barierei de atunci până în 2022?

Primăria și-a propus să realizeze pasajul încă din 2014, dar costul lucrărilor, peste 25 de milioane de euro, a fost o piedică importantă, spun reprezentanții instituției.

'Pasajul peste Tăietura Turcului va fi primul obiectiv care va fi finalizat din PNRR. Acest pasaj este inclus în proiectul de electrificare a căii ferate Cluj-Napoca – Episcopia Bihor. Noi am făcut toate demersurile înainte să știm că acest proiect va fi inclus în PNRR și, practic, am reușit să integrăm studiul nostru de fezabilitate în studiul mare de fezabilitate privind electrificarea căii ferate.

Construcția pasajului a fost evaluată la 25 de milioane de euro, o valoare mare pentru bugetul municipiului Cluj-Napoca, și până în 2026 acest obiectiv va fi gata. Este un pasaj extrem de complex, pentru că sunt multe străzi acolo, care au trebuit conectate între ele. Se vor face și câteva exproprieri, pentru a putea asigura o ampriză necesară acestui pasaj. Acolo a fost prevăzută servitute de utilitate publică, deci era o predictibilitate încă din 2014 că acolo se va construi un pasaj și că vor fi făcute exproprieri. Săptămâna trecută s-a discutat în Comisia de Mediu despre emiterea Acordului de Mediu, deci, practic, sunt și la acest capitol, cei de la CFR și de la Ministerul Transporturilor, în ultima fază a elaborării Studiului de Fezabilitate și cred că se poate trece în regim de urgență la licitația de proiectare și execuție', a spus viceprimarul Dan Tarcea, în luna iunie 2021, citat de Radiocluj.ro

Amintim faptul că licitația pentru tronsonul Cluj-Napoca - Episcopia Bihor este legată de cea de realizare a pasajului de la Tăietura Turcului, așteptat de atâția ani de clujeni, dar chiar și așa primăria Cluj pare că nu are nicio soluție de pus în practică pentru decongestionarea traficului din zonă. Prin urmare, clujenii simpli, dar și ambulanțele pot sta la cozi infernale în trafic.

CITEȘTE ȘI EXCLUSIV  Cum așteaptă ambulanțele în traficul din Cluj-Napoca / foto

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel