Locuitorii unui oraș din România vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Locuitorii unui oraș din centrul țării vor beneficia de pensionare anticipată cu doi ani fără a fi penalizați.

Vești bune pentru o anumită categorie de români, care va putea ieși la pensie anticipat, cu doi ani mai devreme, fără alte penalități, scrie BizBrașov.

Lista localităților cu cetățeni români care pot să opteze pentru pensionare anticipată se va mări cu încă un nume, conform celei mai noi propuneri legislative, care se află în momentul actual în Senat.

Astfel, românii din localitatea Codlea din județul Brașov se vor putea pensiona anticipat, cu doi ani mai devreme, fără alte penalități.

Motivul pentru care locuitorii din Codlea beneficiază de acest lucru este dat de faptul că această zonă a fost intens poluată timp de vreme îndelungată, în special odată cu înfiinţarea Uzinei „Colorom” în anul 1878. Peste 2.500 de oameni au lucrat în uzină și au fost expuși zilnic substanțelor care dăunează sănătății precum clor, fluor, fosgen, benzidine, eniline, nitrobenzen, acizi (sulfuric, azotic, clorhidric, acetic), dimetilsulfat, naftalină, sodă caustică, sodă calcinată.

Prin urmare, persoanele care au locuit în Codlea beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare. Pentru a beneficia de aceste facilităţi, persoanele trebuie să fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate şi pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.

„În anii precedenţi, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetăţenilor care au locuit în zone de risc. Soluţia identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localităţile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare şi speranţa de viaţă să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activităţi mai puţin nocive”, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel