Localnicii din Insulele Canare, exasperați. Se închiriază turistic până și acoperișurile clădirilor, pentru... campare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Insulele Canare din Spania plănuiesc reguli mai stricte privind închirierea de locuințe turistice pe termen scurt. Totul, cu sprijinul poliției.

Administrația locală se așteaptă ca legea privind închirierea pe termen scurt să fie adoptată în acest an. Insulele Canare plănuiesc să apeleze la poliție pentru a pune în aplicare noile reguli. Localnicii și proprietarii de hoteluri sunt furioși din cauza răspândirii anunțurilor privind închirierea caselor de vacanță. Asociația proprietarilor de locuințe spune că legea ar pune capăt majorității închirierilor.

La scurt timp după ce Maria Rosa Sanchez, o localnică, și-a reclamat vecinul pentru că a închiriat acoperișul clădirii sale din Tenerife ca loc de campare pe Airbnb ABNB.O, polițiștii au efectuat un raid dimineața devreme, iar autoritățile locale au deschis o anchetă.

Închiderea campingului, care oferea corturi pentru 12 euro (13,03 dolari) pe noapte, este o avanpremieră a unei noi linii dure față de închirierile ilegale pe termen scurt în Insulele Canare din Spania, unde a crescut foarte mult numărul anunțurilor pe platforme precum Airbnb și Booking.com.

Se așteaptă înăsprirea regulilor de închiriere

Un proiect de lege care se așteaptă să fie adoptat în acest an și care înăsprește regulile privind închirierile pe termen scurt vine în urma plângerilor localnicilor care au rămas fără locuințe și a hotelurilor care se confruntă cu taxe și reguli de sustenabilitate ocolite de companiile care investesc în închirieri pe termen scurt.

Autoritățile din întreaga lume se confruntă cu probleme similare: Canada, Australia și Italia se numără printre numeroasele țări care au înăsprit normele privind închirierile pe termen scurt pentru a proteja comunitățile locale.

Jessica de Leon, șefa departamentului de turism din Insulele Canare, a declarat pentru Reuters că sprijinul pentru aplicarea legii pentru cei 35 de inspectori din insule este cheia succesului noilor reguli.

"Vom împuternici poliția astfel încât să poată acționa atunci când se detectează un comportament fraudulos în locuințe", a spus ea, adăugând că planul ar putea implica 1.300 de persoane, care ar include toate forțele de poliție din insule.

Proprietățile nou-construite vor fi excluse de pe piața închirierilor pe termen scurt, iar proprietarii de imobile cu autorizație vor avea la dispoziție cinci ani pentru a se conforma cerințelor care includ autorizarea vecinilor, potrivit unui proiect de lege.

"Primul pas este de a limita creșterea, al doilea este de a curăța listele existente", a declarat directorul de turism al Canarelor, Miguel Rodríguez.

Situația din Madrid

Alte părți ale Spaniei au adoptat deja legi similare, dar fără un asemenea accent pe aplicarea legii. Cei 70 de inspectori din Barcelona sunt uneori însoțiți de poliție, potrivit purtătorului de cuvânt al primăriei, în timp ce regiunea Madrid are opt inspectori pentru închirierea locuințelor pe o durată scurtă, iar cei 65 de lucrători care se ocupă de autorizațiile generale de planificare din oraș nu au sprijin din partea poliției, au declarat purtătorii lor de cuvânt.

Din cele 17.000 de apartamente închiriate pe termen scurt din Madrid, doar 600 au fost inspectate între ianuarie și noiembrie 2023 și doar unul a fost sancționat, potrivit unui raport guvernamental consultat de Reuters. Alte 835 de gazde au încetat să mai închirieze înainte de a fi sancționate, a precizat Madridul.

Un purtător de cuvânt al orașului a declarat că va anunța noi reglementări privind casele de vacanță în această lună, fără a da detalii, și a exclus folosirea poliției ca inspectori.

Insulele Canare au decis să își înăsprească normele după ce numărul închirierilor pe termen scurt a explodat în ultimii ani.

Asociația locală a proprietarilor de case de vacanță, Ascav, a declarat că strictețea regulilor propuse ar elimina 90% din anunțurile pe termen scurt și sunt neconstituționale. Aceasta a propus crearea unei taxe pentru toți furnizorii de cazare de vacanță pentru a finanța soluții pentru rezolvarea problemei locuințelor. De asemenea, asociația a declarat că 200.000 de locuințe stau goale pe insule, acuzând plafonarea chiriilor pentru a proteja chiriașii pe termen lung de inflație.

Solicitat să comenteze, Ministerul Locuințelor nu a abordat cifra, dar a declarat că are un plan de transformare și reabilitare și că lucrează cu guvernele regionale pentru a acționa asupra închirierilor turistice "pentru a găsi o soluție la această problemă".

Numărul apartamentelor turistice, cu 25% mai mare, în ultimul an

Turiștii străini cazați în case de vacanță au cheltuit 131 de euro pe zi față de 247 de euro cheltuiți de cei cazați în hoteluri în primul trimestru din 2024, potrivit Exceltur, principalul lobby turistic spaniol.

Exceltur a declarat că susține reglementări precum cele din Insulele Canare pentru a limita creșterea numărului de apartamente turistice, după ce un studiu publicat marți a arătat că acestea au crescut cu 25% în cele mai mari 25 de orașe din Spania în anul care a trecut până în martie.

Autoritățile insulare au acționat în justiție proprietarul străin din clădirea Mariei Rosa Sanchez în baza normelor existente, deoarece nu le-a înregistrat ca dormitoare și riscă o amendă de 30.000 de euro, a declarat primăria locală. Însăși proprietara a refuzat să comenteze. Sanchez a declarat că apartamentul este acum închiriat unui chiriaș pe termen lung.

"Poliția vine din când în când pentru a verifica dacă acoperișul nu a fost închiriat din nou", a spus ea.

 
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel