Data actualizării:
Data publicării:

LIVE - ALEGERI cruciale în R. Moldova: Între Est și Occident - REZULTATE + PREZENȚA LA VOT

Autor: Tudor Curtifan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Sursă foto: Maia Sandu Facebook
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Sursă foto: Maia Sandu Facebook

Cetățenii Republicii Moldova sunt chemați azi la urne pentru a alege parlamentul în cadrul alegerilor anticipate.

UPDATE ORA 08, LUNI - Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate organizate duminică, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,58% dintre secţiile de votare.

Astfel, în urma numărării voturilor din 2.141 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,53% din voturi, depăşind astfel categoric principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de doar 27,36% din electorat.

Datele CEC arată că Partidul Politic 'Şor' (PPŞ) a beneficiat de susţinerea a 5,78% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral 'Renato Usatîi', cu 4,11% din voturile alegătorilor.

Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr- 2,34% şi Partidul Democrat din Moldova- 1,82%. În condiţiile în care pragul electoral este de 5% pentru partidele politice şi 7% pentru alianţele electorale, în noul legislativ din Republica Moldova acced doar trei formaţiuni politice, PAS, BECS şi PPS, urmând ca partidul preşedintelui Maia Sandu să aibă o majoritate covârşitoare. 

Comuniştii şi socialiştii, victorii categorice în Transnistria şi Găgăuzia

Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) din Republica Moldova a câştigat alegerile parlamentare anticipat de duminică în Transnistria şi Găgăuzia.

Alianţa electorală făcută de Partidul Comunist al lui Vladimir Voronin şi Partidul Socialist al lui Igor Dodon s-a impus în toate cele 41 de secţii de votare din regiunea separatistă Transnistria cu 62,21%. În această regiune, BECS a obţinut un scor net superior celui al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care a întrunit doar 13,59% din sufragii.

În acelaşi timp, în cealaltă regiune autonomă, Găgăuzia, partidul proeuropean PAS nu a reuşit să obţină nici măcar 5%, în timp ce comuniştii şi socialiştii au atras voturile a peste 80% din alegători. Astfel, BECS a avut un scor de 80,75%, Blocul Electoral 'Renato Usatîi' 4,86%, iar PAS 4,14%. 

UPDATE ORA 23.22 - Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al preşedintelui Maia Sandu ar fi obţinut cel mai bun scor la alegerile parlamentare anticipate organizate duminică din Republica Moldova, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 75% dintre secţiile de votare.

Astfel, în urma numărării voturilor din 1.614 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 46,73% din voturi, depăşind Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, care au fost susţinuţi de doar 31,33% din electorat.

Datele CEC arată că Partidul Politic 'Şor' a beneficiat de susţinerea a 6,97% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral 'Renato Usatîi', cu 4,31% din voturile alegătorilor. Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr - 2,45%, Partidul Democrat din Moldova - 2,19%, Partidul Acasă Construim Europa - 1,34%.

UPDATE ORA 22,20 - Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al preşedintelui Maia Sandu ar fi obţinut cel mai bun scor la alegerile parlamentare anticipate organizate duminică din Republica Moldova, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din jumătate din secţiile de votare. 

Astfel, în urma numărării voturilor din 1077 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 45,30% din voturi, depăşind Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, care au fost susţinuţi de doar 31,89% din electorat.

Datele CEC arată că Partidul Politic Şor a beneficiat de susţinerea a 8,13% din alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral 'Renato Usatîi', cu 3,90% din voturile alegătorilor. Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr - 2,44%, Partidul Democrat din Moldova - 2,38%, Partidul Acasă Construim Europa - 1,36%

Procesul de vot la secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-a încheiat la ora 21:00, informează Radio Chişinău. Numărul celor care au ajuns la secţiile de votare din ţară este de circa 1.264.800 sau 44,5% din total.

UPDATE ORA 21 - Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice prezintă rezultatele primului exit-poll, la ora 21:00, după închiderea secțiilor de votare.

Conform primelor rezultate, Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut cele mai multe voturi, iar Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor s-au clasat pe locul doi.

La sondajul telefonic au participat 2 764 de cetățeni. Datele au fost colectate astăzi, 11 iulie, în intervalul: 12:00 – 21:00. Datele colectate nu includ regiunea transnistreană și diaspora.

Iată cum arată datele preliminare:

Partidul Acțiune și Solidaritate – 55,1%

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 24,0%

Partidul Politic Șor – 8,1%

Blocul electoral „Renato Usatîi” – 4,1%

Platforma Demnitate și Adevăr -1,8%

Partidul Politic „Democrația Acasă” – 1,1%, notează ZDG.MD. (Citește continuarea AICI).

UPDATE ORA 21. S-au închis secțiile de vot!

UPDATE ORA 20 - 1,39 de milioane de persoane (46,12%) au votat la scrutinul parlamentar din 11 iulie curent până la ora 20.00, când a mai rămas o oră până la închiderea tuturor secțiilor de votare din țară. În diasporă, până la ora 20.00 au votat 188 de mii de oameni, record absolut pentru un scrutin parlamentar, scrie zgd.md.

UPDATE ORA 19.50 - Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis, duminică seară, un mesaj către microbişti de a vota înainte de a urmări finala Campionatului European de fotbal dintre Italia şi Anglia. Într-o postare video pe Facebook, liderul de la Chişinău, a lansat, cu două ore înainte de închiderea secţiilor de votare, un apel către toţi alegătorii pentru a merge la vot. 'Ştiu că unii dintre voi vor să meargă la meci. Vă rog să vă faceţi drum întâi pe la secţia de vot! (...) Este foarte important ca să oferim ţării astăzi 30 de minute şi să decidem împreună viitorul, să putem să contăm pe un Parlament responsabil în următorii patru ani. Este mult uşor să mergem astăzi 30 de minute la secţia de vot decât să ieşim dupa asta zile în şir în stradă şi să ne exprimăm nemulţumirea faţă de un Parlament care să nu ne reprezinte şi care să nu muncească în interesul cetăţenilor', a afirmat Maia Sandu. 

UPDATE ORA 19 - Peste 1,3 milioane de alegători, reprezentând 43,4% din totalul populaţiei cu drept de vot, s-au prezentat la urne la alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică din Republica Moldova, a declarat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil. Potrivit sursei citate, la secţiile de votare constituite în străinătate au votat 176.000 persoane, în 26 de secţii de votare din diasporă s-au înregistrat peste 2.000 de votanţi

'În peste 26 de secţii de votare au fost epuizate peste 2.000 de buletine, iar cei mai mulţi alegători s-au prezentat la Paris, două secţii cu peste 3.000 de votanţi fiecare, Bologna şi Berlin', a afirmat Cimil. În cele 41 de secţii de votare deschise pentru alegătorii din Transnistria au votat aproximativ 30.000 de persoane. Oficialul CEC susţine că 54% dintre votanţi sunt femei, iar cei mai activi alegători sunt cei din categoria de vârstă 56-70 de ani, cu o prezenţă de peste 30% din totalul votanţilor. Cea mai scăzută prezenţă, sub 7%, se înregistrează în rândul tinerilor de până la 25 de ani. 

UPDATE ORA 18 - Poliţia a fost sesizată în 19 cazuri de transportare organizată de alegători şi a examinat deocamdată trei dintre ele, însă nu poate aplica sancţiuni, deoarece, în opinia forţelor de ordine, acestea nu constituie încălcare a legislaţiei electorale, a anunţat şeful adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, Maxim Maxian, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Radio Chişinău (Citește știrea aici).

UPDATE ORA 17 - Prezenţă extrem de scăzută la secţiile de votare din Rusia (media)

La cele 17 secţii de votare deschise în Federaţia Rusă s-au prezentat doar aproximativ 5.000 de alegători până la ora 17:00, relatează Deschide.md. Până la ora 18:00, prezenţa la urne a diasporei este de peste 150.000 de cetăţeni, iar reprezentanţi ai Ministerului de Externe de la Chişinău precizează că în peste 15 secţii de votare au fost epuizate peste 2.000 de buletine. Majoritatea sunt în Franţa, Italia, Germania şi Marea Britanie, conform TV6.md. Pentru actualele alegeri parlamentare anticipate au fost deschise 150 de secţii de votare în străinătate, conform surselor media citate.

UPDATE ORA 16 - O prezenţă masivă la urne se observă în Transnistria, unde au fost deschise în total 41 de secţii de votare în cadrul alegerilor parlamentare anticipate care se desfăşoară duminică în Republica Moldova, relatează Radio Chişinău. Până aproape de orele amiezii votaseră deja 17.566 mii de alegători domiciliaţi în regiunea transnistreană, conform aceluiaşi post de radio, care relatează, citând martori, că dintre alegătorii transnistreni ar primi bani pentru votul lor.

Acuzații de turism electoral

La Varniţa, la cele patru secţii de votare s-au format cozi de zeci de persoane care aşteaptă să-şi exercite dreptul la vot, chiar de la primele ore ale dimineţii, după cum a relatat o echipă de jurnalişti moldoveni de investigaţie. De asemenea, coloane de zeci de maşini erau parcate în preajma secţiilor de vot din Varniţa.

'Am auzit că fiecare care vine la vot primeşte 200 de ruble, iar şoferul care îi aduce - câte patru oameni în autoturism -400 de ruble pentru o rută', le-a mărturisit jurnaliştilor de la Chişinău un localnic din Transnistria.

Jurnalişti de la site-ul specializat Zona de Securitate au transmis de la faţa locului că au informaţii veridice potrivit cărora angajaţilor fabricii de textile Tirotex din Bender/Tighina li se oferă un bon dacă vin să voteze, în timp cei de holdingul Sheriff o sumă de aproximativ 25 de dolari de persoan. 'Am auzit şi că se oferă 500 de ruble fiecărui om care vine să voteze', spune unul dintre jurnalişti, citaţi de Radio Chişinău.

De asemenea la Rezina s-au format cozi la secţiile de votare deschise pentru cetăţenii din regiunea transnistreană. Două cazuri de transportare organizată a cetăţenilor din regiunea transnistreană la secţiile de votare din satul Copanca, raionul Căuşeni şi din oraşul Rezina au fost raportate în primele ore ale dimineţii de către observatorii Promo-Lex. Ca şi la alegerile prezidenţiale, veterani ai războiului de pe Nistru s-au organizat şi monitorizează transportul care intră în localitate, notând numerele de înmatriculare.

Din notiţele lor rezultă că autobuzul 7 care leagă Varniţa de oraşul Tighina circulă mult mai des decât prevede orarul. De asemenea, ei au observat taxiuri care fac curse repetate, informează postul de radio Europa Liberă. Interesul cetăţenilor din această zonă pentru procesul electoral a crescut brusc începând cu scrutinul parlamentar din 2016, când peste 37.000 de cetăţeni au participat la vot, de patru ori mai mulţi decât la scrutinele anterioare, când votau între 5.000 şi 8.000 de alegători din stânga Nistrului, notează Radio Chişinău.

În acelaşi timp, forţele ruse de menţinere a păcii în Transnistria s-au declarat pregătite să intervină în cazul unor provocări la secţiile de votare situate în zona de securitate a conflictului pentru alegerile parlamentare anticipare care au loc duminică în Republica Moldova. O declaraţie în acest sens a fost făcută agenţiei de presă ruse TASS de Andrei Gorobţov, şeful delegaţiei ruse în cadrul Comisiei mixte de control (CUC), un organism colectiv de coordonare a operaţiunii de pace de pe Nistru.

'Comandamentul contingentului Federaţiei Ruse a dat instrucţiuni cum să acţioneze militarii în astfel de situaţii şi au fost luate măsuri suplimentare în eventualitatea unor provocări despre care ne-au avertizat forţele de ordine. Trupele de menţinere a păcii sunt pregătite să desparte părţile aflate în conflict, în caz că asemenea situaţii vor apărea în conformitate cu regulile stabilite', a declarat Gorobţov. Responsabilul rus a spus că anterior în zona de securitate au avut loc deja provocări puse la cale de unul din partidele moldovene, care a încercat să pătrundă în Transnistria.

Potrivit media de peste Prut, reprezentanţi ai patru formaţiuni unioniste care participă la actualele alegeri pe liste comune - Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), Uniunea Salvaţi Basarabia, Partidul Popular Românesc (PPR) şi Partidului Partidul Liber (PL) au încercat să ajungă în cursul săptămânii la Tighina pentru a face campanie electorală, dar la aşa-numita 'graniţă de la Varniţa' au fost opriţi de bărbaţi în uniforme militare, dintre care unii aveau însemnele armatei ruse, potrivit Agerpres.

UPDATE - Peste un milion de alegători din Republica Moldova s-au prezentat, până la ora 16.00, la alegerile parlamentare anticipate de duminică, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.

Oficialul CEC afirmă că procentul de prezenţă la vot a depăşit 34% din totalul celor 3.282.837 alegători înscrişi în listele electorale permanente. Potrivit Codului electoral, alegerile se consideră valabile dacă la acestea au participat cel puţin o treime din numărul total de alegători.

'Până la această oră, au votat peste un milion de alegători. Informaţia este una publică şi poate fi urmărită în timp real. Conform acestor informaţii şi reieşind din prevederile legale, o dată ce rata de participare a depăşit o treime din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, putem spune că scrutinul de astăzi poate fi considerat valabil', a afirmat Dorin Cimil. Până la ora 16.00, au fost exprimat 140.000 de voturi în secţiile de votare din străinătate. De asemenea, peste 23.000 de votanţi din Transnistria au participat la alegerile parlamentare anticipate de duminică. 

UPDATE - La ora 15:30 prezența la vot este de 33%. Peste 3.2 milioane de cetățeni moldoveni sunt așteptați să își exercite dreptul la vot

UPDATE - Peste 21% dintre alegătorii din Republica Moldova şi-au exprimat, până la ora 12.00, votul la alegerile parlamentare anticipate de duminică, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisie Electorale Centrală (CEC), Dorin Cimil.

DECLARAȚII

Maia Sandu, declarații după vot: "Aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor şi vreau să îi încurajez pe oameni să creadă în puterea lor. Astăzi este o zi importantă, pentru că astăzi cetăţenii se pot elibera de hoţi, astăzi cetăţenii pot alege un parlament cinstit, un parlament care să lucreze în interesul tuturor cetăţenilor şi alegerile parlamentare sunt importante. Vreau să vă amintesc că Parlamentul administrează banii ţării, banii cetăţenilor şi de aceea trebuie să fim foarte atenţi atunci când decidem cui să încredinţăm banii ţării, Parlamentul este cel care votează legi şi de alegerea noastră, de alegerea cetăţenilor depinde ce fel de legi vor vota viitorii parlamentari. Noi putem să facem ordine în ţară. Eu pentru asta am votat, am votat pentru Parlament cinstit cu care să pot să lucrez, împreună cu Guvernul, cu Parlamentul pentru binele cetăţenilor şi îi îndemn şi pe cetăţeni să facă următorul pas, să curăţăm Parlamentul, să curăţăm celelalte instituţii ale statului, aşa încât să putem să ducem la bun sfârşit lucrurile pe care ni le-am propus. (...) De decizia de astăzi depinde cât de repede vom ajunge să construim o ţară bună pentru toţi aici, în Republica Moldova"

Igor Dodon, declarații după vot: "Este o zi importantă, nu doar din considerentul că alegem Parlamentul Republicii Moldova. De votul de astăzi contează cine va fi la guvernare în următoarea perioadă. Va fi o guvernare responsabilă, profesionistă, care se gândeşte la ţară, sau va fi o guvernare care va da ţara pe mâini străine. (...) În cei 30 de ani de independenţă, aproape două treimi din această perioadă au fost la guvernare partidele de dreapta. Partidele de dreapta au avut majoritate parlamentară şi nu ştiu cu ce s-a soldat acest lucru, şi în anii '90, şi din 2009 încoace"”

Voronin, declarații după vot: "Eu în primul rând doresc ca aceşti 12 ani de stagnare a Republicii Moldova, de umilinţă a poporului ţării noastre să se termine cu ziua de astăzi. Aş mai dori ca dezvoltarea ţării să fie direcţionată în primul rând pe interesele noastre naţionale, interesele şi cerinţele fiecărui cetăţean al Republicii Moldova şi mai departe aş mai dori ca noi să fim în rând cu ţările civilizate, la toate capitolele, la democraţie, la libertate, pe dimensiunea europeană, în relaţie de prietenie cu toate ţările, începând de la vecinii noştri tradiţionali şi geografici, cu toate ţările care au şi ele interes, dar şi noi suntem cointeresaţi în dezvoltarea acestor relaţii. Aş dori ca noul Parlament să conştientizeze situaţia de astăzi, să se ridice la nivelul responsabilităţii, la realizarea acelor promisiuni care au fost multe, multe aduse în faţa cetăţenilor în această campanie electorală. Să dea Dumnezeu să avem şi noi un Parlament care în primul rând să se gândească la cetăţeni", a declarat liderul comunist, citat de Agerpres.

Știrea inițială:

Republica Moldova organizează duminică alegeri parlamentare anticipate, în contextul dizolvării, în luna aprilie, a celui de-al zecelea legislativ, ca urmare a faptului că nu a reuşit să formeze un guvern în termenul constituţional.

Bătălia pare să se dea între două forțe politice majore, una pro-europeană iar cealaltă anti-europeană cu o agendă dură pro-rusă.

Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), partidul fondat de Maia Sandu este principalul favorit în sondaje. Pentru prima oară în istoria țării un partid de dreapta ar putea forma majoritatea în Parlament. 

Totul depinde de prezența la vot și de diaspora.

De partea cealaltă următorul favorit este Blocului Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, alianță formată între comuniștii conduși de Vladimir Voronin și socialiștii lui Igor Dodon, cândva aflați la cuțite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel