Lituania şi Estonia vor înarma Ucraina: Absolut tot ce avem
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Ucraina va primi echipamente militare din partea Lituaniei şi Estoniei. Mai mult, ministrul lituanian de externe a anunţat că Ucraina va primi "absolut tot ce avem". 

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, le-a cerut aliaţilor NATO să ofere Ucrainei asistenţă militară pe principiul 'absolut tot ce avem'.

El a făcut această declaraţie, într-un interviu acordat Agenţiei de presă Ukrinform, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI. Lituania a promovat întotdeauna poziţia sa, la absolut toate nivelurile posibile, potrivit căreia Ucraina are nevoie de 'absolut tot ceea ce avem', fără a oferi argumente de genul 'oferim doar Javelins şi Stingers, a spus Landsbergis.

Potrivit acestuia, acum a devenit clar faptul că Forţele Armate ale Ucrainei sunt capabile să-şi recupereze cu succes teritoriile, folosind arme conform standardelor NATO. Şeful diplomaţiei lituaniene a subliniat că aliaţii nu mai pot folosi vechile argumente pentru a refuza, vorbind despre complexitatea tehnologică a armelor sau temerile de posibila distrugere sau pierdere a acestora. Potrivit lui Landsbergis, astfel de dezbateri sunt deja nefondate, iar fiecare ţară europeană participă acum la pregătirea soldaţilor Forţelor Armate ale Ucrainei. Am discutat deja despre acest aspect de mai multe ori şi acum mă voi repeta că toate rezervele şi stocurile noastre trebuie să fie deschise pentru armata ucraineană', a subliniat el.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron a anunţat despre planul de a crea un fond în valoare de 100 de milioane de euro, datorită căruia Ucraina va putea achiziţiona direct arme de la producătorii europeni, scrie Rador. 

Estonia va livra Ucrainei muniţie, echipament militar de iarnă şi veste antiglonţ

Ministerul eston al Apărării a pregătit un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina, inclusiv muniţie de artilerie şi antitanc, uniforme de iarnă şi armătură. "Ajutând Ucraina, pornim de la faptul că propria noastră capacitate de apărare trebuie asigurată în mod constant. În primul rând, intenţionăm să primim în viitorul apropiat echipamente noi în locul echipamentelor trimise în Ucraina", a spus ministrul apărării, Hanno Pevkur.

Noi sisteme de arme antitanc vor începe să sosească în Estoria, în luna decembrie, pentru a înlocui echipamentul antitanc trimis în Ucraina. Echipamentele individuale de protecţie vor fi trimise şi în Ucraina, iar în Estonia vor fi înlocuite cu altele mai noi şi mai moderne, în următoarele 3-5 luni. De asemenea, se pregăteşte un program de pregătire a rezerviştilor de către instructori estonieni, de pregătire a medicilor militari.

Anterior, Estonia a livrat Ucrainei asistenţă militară în valoare de peste 255 de milioane de euro. Au fost furnizate rachete antitanc Javelin, obuziere, mine antitanc, lansatoare de grenade antitanc, mortiere, vehicule, echipamente de comunicaţii, rechizite medicale, echipament individual de protecţie şi pachete de raţii uscate. Împreună cu Germania, Estonia a donat Ucrainei două spitale de campanie şi medicamente în valoare de circa 10 milioane de Euro.

CITEŞTE ŞI Veteranii armatei Rusiei, lovitură de graţie pentru Putin: Nu putem câştiga războiul...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel