Lituania îi interzice Patriarhul rus Kirill accesul pe teritoriul său până în 2027
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Lituania îi interzice Patriarhul rus Kirill accesul pe teritoriul său - Foto Agerpres
Lituania îi interzice Patriarhul rus Kirill accesul pe teritoriul său - Foto Agerpres
Lituania i-a interzis Capului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii Kirill, să intre pe teritoriul republicii baltice, a informat portalul Delfi, citând un comunicat al Ministerului de Externe lituanian. Interdicţia va intra în vigoare astăzi şi va fi valabilă până pe 23 iunie 2027. 

Interdicţia va intra în vigoare astăzi şi va fi valabilă până pe 23 iunie 2027. Decizia a fost luată, din cauza negării de către Kirill în mod deliberat şi conştient a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei, justificării şi sprijinului pentru acţiunile agresive ale Rusiei, încălcarea gravă a normelor şi principiilor dreptului internaţional.

Patriarhul Kirill, cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin, este unul dintre cei mai activi susţinători ai războiului împotriva Ucrainei, el a vorbit în mod repetat pozitiv în public despre agresiunea rusă în desfăşurare, a menţionat MAE din Lituania.

Patriarhul Kirill a declarat recent că absolut toate cele mai brutale războaie mondiale au fost asociate cu dorinţa de a distruge Rusia. Potrivit lui, Rusia nu a făcut niciun rău nimănui, dare ea este atacată din invidie, scrie Rador.

Citește și...Patriarhul Kirill al Rusiei, sancționat de Marea Britanie

Patriarhul Kirill se alătură listei de oficiali și oligarhi ruși împotriva cărora Marea Britanie a impus sancțiuni.

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse s-a remarcat prin numeroasele sale declarații pro-război de la declanșarea „operațiunii militare speciale” de către președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, fiind criticat dur și de patriarhul ecumenic Bartolomeu, liderul creștinătății ortodoxe din cauza poziției față de invadarea Ucrainei.

De asemenea, la începutul lunii mai, Patriarhul Kirill  a fost inclus pe lista oficialilor ruși împotriva cărora Uniunea Europeană urma să impună sancțiuni, ca parte a celui de-al șaselea pachet de măsuri îndreptate împotriva Rusiei.

Însă câteva zile mai târziu premierul ungar Viktor Orban a anunțat că guvernul său nu va susține sancționarea patriarhului Rusiei, afirmând că problema libertății religioase este „sacră și inviolabilă” în Ungaria

Citește mai mult AICI.

Canada l-a inclus pe patriarhul rus Kirill pe lista sa cu sancţiuni

Canada l-a inclus pe lista sa cu sancţiuni pe patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe ruse, în cadrul unei noi serii de măsuri ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, vizând 'agenţi ai dezinformării şi propagandei ruse', relatează AFP. 

Măsurile au fost denunţate rapid de Moscova prin intermediul purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, potrivit căreia 'sancţiunile împotriva patriarhului nu au putut fi introduse decât de satanişti'.

Patriarhul Kirill, şeful ortodocşilor ruşi din 2009, şi-a pus biserica în serviciul preşedintelui rus Vladimir Putin, calificându-l drept 'miracol' şi împărtăşindu-i ambiţia unei Rusii conservatoare, dominatoare şi susţinând ofensiva Rusiei în Ucraina. În afară de Canada, Regatul Unit l-a sancţionat şi ea în iunie pe patriarhul Kirill, în vârstă de 75 de ani, după ce Uniunea Europeană a renunţat să-l includă pe lista sa neagră. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel