Data actualizării:
Data publicării:

Literele de pe Tâmpa și Primăria Brașov, iluminate în culorile Republicii Moldova

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Facebook Primăria Brașov
Foto: Facebook Primăria Brașov
Autoritățile de la Brașov au decis ca literele de pe Tâmpa și Primăria Brașov să fie iluminate în culorile Republicii Moldova.

Primăria Brașov a anunțat că în această noapte literele ”Brașov”, de pe muntele Tâmpa, dar și Primăria Municipiului Brașov, vor fi iluminate în culorile drapelului Republicii Moldova. 

Informarea a fost făcută public pe pagina de Facebook a municipalității brașovene, alături de o scurtă istorie legată de Republica Moldova. 

Independența față de URSS

La 27 august 1991, republica Moldova și-a declarat independența față de URSS, prin Declarația de Independență a Republicii Moldova, adoptată de către Parlamentul Republicii Moldova.

Documentul face referire la „istoria milenară” și „statalitatea neîntreruptă” a românilor de la est de Prut în spațiul istoric și etnic al etnogenezei acestora, și consacră, pentru spațiul de la est de Prut, limba română.

Actul fondator al Republicii Moldova din 27 august 1991 este marcat în fiece an ca Ziua Națională a Republicii Moldova sau Ziua Independenței.

Declarația a fost adoptată și semnată de 278 deputați în parlament la 27 august 1991. Actul original a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar un document identic a fost restaurat în 2010.

Guvernul României recunoaște independența Republicii Moldova

Guvernul României recunoaște independența Republicii Moldova la doar câteva ore după proclamarea independenței, România fiind primul stat care a recunoscut independența și suveranitatea Republicii Moldova.

Republica Moldova a obținut recunoașterea internațională oficială a statalității la 2 martie 1992, când a obținut statutul de membru al ONU.

Comunitatea românilor din Basarabia, tot mai numeroasă la Brașov

În Brașov, comunitatea românilor din Basarabia este tot mai numeroasă în ultimii ani. Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni este implicată într-o serie de evenimente culturale, iar Clubul Oamenilor de Afaceri Basarabia, înființat în 2019, la inițiativa a 11 antreprenori, întrunește la acest moment aproximativ 50 de membri, care au deja, pe lângă activitatea economică, și o serie de activități de implicare socială, prin donații și voluntariat.

În Brasov sunt aproximativ 300 de antreprenori basarabeni, din diverse domenii: construcții, HoReCa, medicină, comerț, a scris Primăria Brașov pe pagina sa oficială de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel