Data publicării:
Lista oligarhilor ruși. Ei sunt miliardarii care trăiesc în lux, în Occident și care ar putea fi vizați de sancțiunile Europei
Sancțiunile aplicate de Uniunea Europeană îi vizează și oligarhii ruși, miliardarii cu bani făcuți în Rusia, care azi duc o viață de lux în vestul Europei. Vă prezentăm mai jos lista oligarhilor care au împânzit cele mai bogate și scumpe zone ale Europei.
Rămânerea la putere a lui Vladimir Putin a fost posibilă și prin aparatul securisto-militaro-oligarhic (mai multe detalii AICI). În afara sancțiunilor aplicate Rusiei, Uniunea Europeană țintește acum și averile oligarhilor ruși. Iată o parte dintre aceștia:
1. Oleg Deripaska
Cu o avere estimată la patru miliarde de dolari, Oleg Deripaska deține Rusal, cel mai mare producător de aluminiu din lume. A devenit cunoscut opiniei publice din Europa după ce Vladimir Putin i-a făcut o vizită fabrică și l-a umilit în fața întregii lumi. L-a pus să semneze fără să citească un act prin care se angaja să plătească rapid toate datoriile.
2. Mikhail Fridman
Este unul dintre cei mai bogați oligarhi ruși, cu o avere estimată la peste 11 miliarde de dolari. Fridman conduce cea mai mare bancă privată din Rusia, iar atenția lumii s-a îndreptat spre el odată cu izbucnirea războiului pentru că acesta s-a născut în vestul Ucrainei. Mesajul său a fost însă unul slab, acesta spunând că războiul a creat o prăpastie între popoarele ruse și ucrainene.
3. Oleg Tinkov
Este un alt oligarh cu o avere impresionantă făcută din sistemul bancar rusesc. Tinkov este proprietarul "Tinkoff Bank" și are o avere estimată la aproximativ 5 miliarde de dolari. Este unul dintre oligarhii care au condamnat ferm agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.
4. Roman Abramovici
Unul dintre cei mai cunoscuți oligarhi ruși , cu o avere estimată la 12 miliarde de dolari. A devenit celebru după ce a cumpărat clubul londonez Chelsea FC. Controlează o companie petrolieră alături de alt oligarh, Boris Berezovsky. După izbucnirea războiului din Ucraina, Abramovici a făcut rapid o mișcare preventivă: a cedat clubul Chelsea fundației cu același nume, de teama sancțiunilor europene. Totul reprezintă însă doar o mișcare în acte, tot el controlând clubul de fotbal.
5. David Yakobavșvili
Joacă un rol foarte important în lanțul alimentar din Rusia. Acesta este fondatorul JSC Wimm-Bill-Dann, cea mai mare fabrică de lactate din Rusia. După izbucnirea războiului, acesta a transmis mesaje pacifiste, dar fără să-l critice pe Vladimir Putin.
5. Igor Rybakov
Are o avere estimată la două miliarde de dolari. Acesta conduce grupul TechnoNIKOL. A reacționat rapid ca urmare a declanșării războiului spunând că punctul de întoarcere a fost depășit și această "chestiune" va afecta viața a milioane de oameni.
6. Alexander Tynkovan
Este unul dintre oligarhii mai "săraci", cu o avere de "doar" 600 de milioane de dolari. Este proprietarul rețelei M. Video. Acesta a cerut să se facă o distincție clară între poporul rus și cei care conduc Rusia.
7. Mihail Hodorkovski
A fost unul dintre cei mai bogați ruși, dar a devenit opozant al lui Vladimir Putin. Astăzi trăiește în exil în Marea Britanie. A fost președintele grupului petrolier Iukos, însă în 2003 a fost arestat și trimis la închisoare. De la sosirea în Marea Britanie a constituit un grup elitist care face opoziție de la distanță lui Vladimir Putin. După izbucnirea războiului, Hodorkovski a ieșit public și a spus că este o mare greșeală făcută de Vladimir Putin, care va înseamna sfârșitul erei sale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News