Data actualizării:
Data publicării:

Lista oligarhilor ruși. Ei sunt miliardarii care trăiesc în lux, în Occident și care ar putea fi vizați de sancțiunile Europei

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sancțiunile aplicate de Uniunea Europeană îi vizează și oligarhii ruși, miliardarii cu bani făcuți în Rusia, care azi duc o viață de lux în vestul Europei. Vă prezentăm mai jos lista oligarhilor care au împânzit cele mai bogate și scumpe zone ale Europei. 

Rămânerea la putere a lui Vladimir Putin a fost posibilă și prin aparatul securisto-militaro-oligarhic (mai multe detalii AICI). În afara sancțiunilor aplicate Rusiei, Uniunea Europeană țintește acum și averile oligarhilor ruși. Iată o parte dintre aceștia:

1. Oleg Deripaska 

Cu o avere estimată la patru miliarde de dolari, Oleg Deripaska deține Rusal, cel mai mare producător de aluminiu din lume. A devenit cunoscut opiniei publice din Europa după ce Vladimir Putin i-a făcut o vizită fabrică și l-a umilit în fața întregii lumi. L-a pus să semneze fără să citească un act prin care se angaja să plătească rapid toate datoriile. 

2. Mikhail Fridman 

Este unul dintre cei mai bogați oligarhi ruși, cu o avere estimată la peste 11 miliarde de dolari. Fridman conduce cea mai mare bancă privată din Rusia, iar atenția lumii s-a îndreptat spre el odată cu izbucnirea războiului pentru că acesta s-a născut în vestul Ucrainei. Mesajul său a fost însă unul slab, acesta spunând că războiul a creat o prăpastie între popoarele ruse și ucrainene.

3. Oleg Tinkov

Este un alt oligarh cu o avere impresionantă făcută din sistemul bancar rusesc. Tinkov este proprietarul "Tinkoff Bank" și are o avere estimată la aproximativ 5 miliarde de dolari. Este unul dintre oligarhii care au condamnat ferm agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. 

4. Roman Abramovici

Unul dintre cei mai cunoscuți oligarhi ruși , cu o avere estimată la 12 miliarde de dolari. A devenit celebru după ce a cumpărat clubul londonez Chelsea FC. Controlează o companie petrolieră alături de alt oligarh, Boris Berezovsky. După izbucnirea războiului din Ucraina, Abramovici a făcut rapid o mișcare preventivă: a cedat clubul Chelsea fundației cu același nume, de teama sancțiunilor europene. Totul reprezintă însă doar o mișcare în acte, tot el controlând clubul de fotbal. 

5. David Yakobavșvili

Joacă un rol foarte important în lanțul alimentar din Rusia. Acesta este fondatorul JSC Wimm-Bill-Dann, cea mai mare fabrică de lactate din Rusia. După izbucnirea războiului, acesta a transmis mesaje pacifiste, dar fără să-l critice pe Vladimir Putin.

5. Igor Rybakov 

Are o avere estimată la două miliarde de dolari. Acesta conduce grupul TechnoNIKOL. A reacționat rapid ca urmare a declanșării războiului spunând că punctul de întoarcere a fost depășit și această "chestiune" va afecta viața a milioane de oameni. 

6. Alexander Tynkovan

Este unul dintre oligarhii mai "săraci", cu o avere de "doar" 600 de milioane de dolari. Este proprietarul rețelei M. Video. Acesta a cerut să se facă o distincție clară între poporul rus și cei care conduc Rusia. 

7. Mihail Hodorkovski

A fost unul dintre cei mai bogați ruși, dar a devenit opozant al lui Vladimir Putin. Astăzi trăiește în exil în Marea Britanie. A fost președintele grupului petrolier Iukos, însă în 2003 a fost arestat și trimis la închisoare. De la sosirea în Marea Britanie a constituit un grup elitist care face opoziție de la distanță lui Vladimir Putin. După izbucnirea războiului, Hodorkovski a ieșit public și a spus că este o mare greșeală făcută de Vladimir Putin, care va înseamna sfârșitul erei sale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel