Lista atacurilor ucigașe comise la Moscova în ultimii 25 de ani. Bilanț tragic, de 200 de morți, după ce două clădiri au fost aruncate în aer
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Află în articol ce alte atacuri ucigașe au fost comise la Moscova în ultimii 25 de ani.

Pe lângă atacul armat de astăzi de la Crocus City Hall, Moscova a avut în ultimii 25 de ani și alte atentate sângeroase. AFP a întocmit o listă a acestora. Unul dintre cele mai tragice atentate a avut loc în anul 1999, atunci când 200 de oameni au murit după ce două clădiri au fost aruncate în aer.


Bilanț tragic: 200 de morţi în 1999


În ziua de 13 septembrie, anul 1999, la primele ore ale zilei, o încărcătură de 300 kg de TNT a suflat un imobil cu opt etaje din sudul capitalei, omorând în somn aproape 120 de locatari. Cu câteva zile mai devreme, peste 90 de persoane şi-au pierdut viaţa de asemenea la Moscova în explozia unei alte clădiri.

Atacurile au fost atribuite "teroriştilor ceceni" şi au servit drept preludiu la declanşarea, în octombrie 1999, a celui de-al doilea conflict ruso-cecen. Totuși, au apărut şi alte teorii care suspectează că serviciile de securitate ruse (FSB) s-au aflat în spatele acestor atentate, relatează Agerpres.


Atacul de la Teatrul Dubrovka, din 2002

În seara zilei de 23 octombrie 2002, un comando cecen format din 21 de bărbaţi şi 19 femei, puternic înarmat şi echipat cu cantităţi mari de explozibili, a reuşit să se infiltreze în Moscova şi să ia ostatici aproape o mie de persoane la Teatrul Dubrovka.

Asediul a durat două zile şi trei nopţi înainte de a se încheia cu un asalt al forţelor speciale efectuat cu ajutorul unui gaz puternic, soldat cu moartea a aproape 130 de victime.


Atac sinucigaș la un concert rock, în 2003



Pe 5 iulie 2003, un a avut loc un dublu atentat sinucigaş. de această dată la intrarea la un concert rock pe aerodromul Tuşino din Moscova a făcut 15 morţi, pe lângă cele două atacatoare sinucigaşe, şi peste 50 de răniţi. Aproximativ 20.000 de tineri se aflau acolo pentru a participa la festivalul tradiţional de muzică rock "Krylia".

Atentatul nu a fost revendicat, dar a fost atribuit de autorităţile ruse rebelilor separatişti ceceni.

Atentat la metroul din Moscova, în 2004


La doar un an distanță, un atentat cu explozivi a lovit metroul din Moscova pe 6 februarie, omorând 41 de persoane. A fost revendicat de un grup cecen necunoscut, "Gazotan Murdash".

40 de morţi în 2010


În 2010, un dublu atentat sinucigaş a lovit metroul din Moscova, făcând 40 de morţi pe 19 martie. Una dintre exploziile comise de două femei kamikaze a avut loc în staţia de metrou Lubianka, în vecinătatea sediului FSB.

Atentat sinucigaş cu bombă pe aeroportul Domodedovo, în 2011


Pe 24 ianuarie 2011, 37 de persoane au fost ucise într-un atentat sinucigaş cu bombă pe aeroportul Domodedovo din Moscova în zona de sosire a zborurilor internaţionale. Este revendicat de liderul rebeliunii islamiste din acea vreme, cecenul Dokka Umarov. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel