Data actualizării:
Data publicării:

Lipsa somnului poate provoca amintiri FALSE

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Mintea ne poate juca feste dacă nu dormim suficient / Pixabay
Mintea ne poate juca feste dacă nu dormim suficient / Pixabay

E demonstrat ştiinţific: nopţile nedormite afectează memoria şi favorizează apariţia unor amintiri care nu au nicio legătură cu realitatea. Lipsa somnului poate face ca mintea să ne joace feste şi să ne creeze o lume denaturată.

Organismul ar trebui, în mod normal, să profite de 7 sau 8 ore de somn pe zi, iar în cazul în care acest lucru nu este respectat, pot apărea efecte secundare, printre care: pierderi de memorie, furie, tulburări în perceperea limbajului, nivel scăzut de concentrare, apariția foamei la perioade regulate de timp, boli și tulburări frecvente, anxietate, episoade de panică şi chiar depresie. Ce mulți nu știu este faptul că lipsa somnului poate provoca amintiri false! Cei care sunt privaţi de somn riscă, cel mai probabil, să-și amintească detalii false. Cercetătorii spun că și cinci ore de somn sau mai puțin sunt indicative ale formării de amintiri false, scrie SleepEducation.org.

Nopţile nedormite alterează memoria

"Am fost surprins de cât de puține cercetări se fac asupra relației dintre privarea de somn și memoria distorsionată a martorilor oculari la crimă", a spus Stephen Friend, un cercetător de top de la Universitatea din California, Irvine. El și colegii săi au încercat să studieze mai detaliat această problemă. Pentru experiment, oamenii de știință au invitat 104 studenți la laborator noaptea târziu. La jumătate dintre subiecți li s-a arătat o serie de fotografii cu portretul aceluiaşi infractor care furase o geantă. Apoi, unii dintre ei au fost trimişi să se culce, în timp ce alții au rămas treji toată noaptea. Cu cealaltă jumătate a subiecților, totul s-a făcut în ordine inversă: unii nu au dormit până dimineața, în timp ce alţii s-au bucurat de un somn sănătos, iar dimineața au primit cu toții fotografii cu infractorii condiționaţi. La următoarea etapă a experimentului, tuturor participanților li s-au oferit texte în care, cu adăugarea de detalii false (cum ar fi culoarea părului criminalului), a fost descrisă o poșetă dintr-o fotografie. După aceea, toți subiecții au fost nevoiți să-l descrie pe infractor și să marcheze detaliile pe care le-au văzut în chestionar. Experimentul a arătat că memoria vizuală se deteriorează semnificativ cu lipsa somnului. Acei oameni care au văzut fotografiile și textele după o noapte nedormită aveau mult mai multe șanse să devină confuzi în mărturiile lor decât colegii lor odihniți. Pentru acei subiecți care au văzut fotografia înainte de o noapte nedormită, rezultatele au fost medii. Acest lucru demonstrează cât de important este somnul în capacitatea de rememorare a informațiilor, au spus cercetătorii.

Realitate distorsionată

Efectele distorsionante ale modelelor slabe de somn pot explica de ce mărturiile din viața reală sunt atât de des diferite între ele: martorii adormiți aveau pur și simplu amintiri false. Astfel de descoperiri au implicații importante nu numai pentru criminologie, ci și pentru persoanele care se supun privării cronice de somn. Lipsa somnului introduce o persoană într-o stare specială de conștiință, în care percepția realității înconjurătoare devine indistinctă și multe detalii sunt reconstruite din nou de creier atunci când încearcă să acceseze din nou informația. Cu alte cuvinte, un eveniment important pentru noi poate schimba complet accentele, trecând prin fluxuri de memorie. Medicii şi oamenii de ştiinţă recomandă tuturor să respecte un program de somn nocturn de cel puţin 5 ore, pentru a evita astfel de situaţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel