Data publicării:

Liniștea din restaurante, perturbată de copii. Psihologul Beatrice Busuioc a spus cum trebuie să procedeze părinții

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Psihologul Beatrice Busuioc a spus cum poate fi rezolvată problema copiilor care creează neplăceri în restaurante.

Un subiect de interes, mai ales anul trecut, a fost marcat de mai multe scandaluri care au avut loc în restaurante ca urmare a faptului că unii părinți și-au luat copiii cu ei las masă, iar cei mici au provocat neplăceri altor oameni din incintă. S-a ajuns atât de departe încât s-a cerut chiar interzicerea copiilor în restaurante. Despre acest subiect a vorbit, la interviurile Spectacola, psihologul Beatrice Busuioc.

„Dacă aș fi în locul unui părinte care este luat prin surprindere într-un restaurant și copilul are un tantrum, în primul rând nu aș rămâne acolo. Mi-aș lua copilul și aș crea un spațiu securizant, în care i-aș spune: Ok, nu pot să te las să faci asta, dar sunt aici cu tine și voi aștepta să te liniștești! Aștept să se liniștească. Nu îi spun absolut nimic, doar sunt acolo și mă asigur fizic că nu se rănește.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Cum îți motivezi copilul să-și facă temele. De ce metoda cu pedeapsa și recompensa nu funcționează

Apoi, îl aștept să se liniștească și după ce se liniștește îi dau voie să își exprime emoția, fiindcă este o încărcătură emoțională pe care, de cele mai multe ori, părinții le-o blochează copiilor cu replici de genul: Nu e frumos să faci așa! / Nu e bine să faci asta! Nu! Este absolut normal să-ți exprimi emoțiile, cum și noi simțim, de multe ori, furie, supărare, frică și așa mai departe. Sunt emoții care fac parte din noi și nu putem să scăpăm de ele, doar dezvoltăm abilități de gestionare a lor. asta trebuie să-i învățăm și pe copii, să-și dezvolte abilități de gestionare, nu să-și blocheze emoția.

Nu îi dau atenție pe comportament, ci îl scot din cadrul respectiv, aștept să se liniștească, nu am reflectoarele pe mine, pentru că atunci părintele intră într-un soi de agitație și pentru faptul că se simte văzut de ceilalți: A, nu ești un părinte bun! / Nu știi să-l liniștești! Automat, părintele, din disperarea aceea, pentru că încă funcționăm după acest stereotip al societății, cu ce o să zică lumea, acționează în detrimentul copilului: Taci din gură! / Să-ți fie rușine că faci așa!

Cea mai sănătoasă metodă este aceea de a pleca de acolo, de a-i oferi copilului un spațiu securizant și a-i expune că nu ești de acord cu ce vrea să facă. După ce se liniștește copilul, cauți soluții împreună cu cel mic. Îl implici și el înțelege că face parte dintr-o echipă. Nu îi mai zici că el este cel care a greșit și nu face bine că este furios, ci îi spui că sunteți împreună.

Părinții sunt primii stâlpi ai copilului, persoanele care le dau aripi. Dacă noi le tăiem aripile înainte să zboare, ei vor deveni niște adulți blocați din punct de vedere emoțional, frustrați pe ceea ce se întâmplă în jurul lor. Există și situații când intervin alte persoane de acolo și părinții, de cele mai multe ori, cedează“, a spus, la Spectacola, psihologul Beatrice Busuioc.

CITEȘTE ȘI     -     ”Rana” deschisă de un restaurant din București a aprins Internetul: mesajul de la care a pornit totul. Părinte sau copil, cine e de vină?

Youtube video image

CITEȘTE ȘI     -    Liniștea unui restaurant, perturbată de copiii clienților. Radu Herjeu: În toată această poveste, ei sunt victimele unora care habar n-au să-i crească

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel