Data publicării:

Limitarea plăților cash. Mircea Coșea a explicat de ce măsura este greșită

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Mircea Coșea, profesor în economie, a intervenit la România TV unde a vorbit despre limitarea plăților cu bani cash și despre evaziunea fiscală. 

Premierul Marcel Ciolacu a venit cu lămuriri și explicații pentru români privind problema limitării plăților cu bani cash. Potrivit premierului, aceasta este cea mai bună soluție pentru combaterea evaziunii fiscale. Mircea Coșea nu este de acord cu el și susține că este o măsură greșită care va duce la creșterea evaziunii fiscale, nu la scăderea ei. 

E o măsură greșită. Teoretic, ea este bine gândită, dar nu acum. Sigur că omenirea merge în direcția asta, dar merge încet, merge pregătindu-se, merge cu foarte multă atenție pentru că altfel se întâmplă dereglări masive și evaziunea crește.

Ideea asta a unui fost președinte al ANAF-ului, care nu putea să crească colectarea din motive foarte clare, politice, n-avea curajul să intre peste firmele cu capital majoritar de stat care sunt principalii evazioniști, a pus în circulație această idee care nu mai este de actualitate nicăieri în Europa, nici în Statele Unite.

Sigur că există un trend crescător de folosire a cardului, dar nu elimini cash-ul”, a spus Mircea Coșea. 

„Nu e realizabil"

Este o măsură absurdă. Există un proverb: „Ce-i lipsește chelului? Tichie de mărgăritar!”. Noi avem atâtea probleme în țara asta, avem atâtea deficite, avem atâtea probleme cu ceea ce este în jurul nostru, cu ceea ce s-ar putea întâmpla și ne gândim la un lucru irealizabil.

Atâta timp cât nu ai o rețea bine pusă la punct, o logistică până la ultimul sat, nu poți să faci așa ceva atâta timp cât persoanele în vârstă nici măcar nu știu ce e cardul pentru că trăiesc izolate peste tot. Aici, pe DN1, scot la poartă, pe un scăunel, niște ouă, niște sticle cu vin ca să facă bani să cumpere o pâine și vrei să le duci carduri acestor oameni? Nu e realizabil.", a spus Mircea Coșea la România TV. 

 

Premierul Ciolacu anunță prima şedinţă de coaliţie privind bugetul pe anul 2024

Liderii coaliţiei de guvernare se vor reuni joi, într-o şedinţă de lucru, pentru o primă proiecţie a bugetului de stat pentru anul viitor.

„Astăzi, va fi prima şedinţă de coaliţie, împreună cu domnul ministru al Finanţelor, cu tema bugetului pe anul 2024”, a informat premierul Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern. Prim-ministrul a precizat că în reuniunea Guvernului va fi adoptat un memorandum privind prioritizarea investiţiilor publice.

„Astăzi vom adopta memorandumul având ca temă investiţiile publice prioritare pentru anul viitor, document care va sta la baza elaborării bugetului pe 2024. Vreau să susţinem ritmul din acest an în ceea ce priveşte marile proiecte şi chiar să-l depăşim. Vreau să construim acest buget pe proiecte”, a explicat Ciolacu, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel