Urmărește emisiunea live
Liiceanu a câștigat prin metoda Patriciu după care l-a înfierat la GDS
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Într-o postare pe blogul său, avocatul și scriitorul Marian Nazat descrie cu lux de amănunte o întâmplare care îi are protagoniști pe Gabriel Liiceanu, Dinu Patriciu, Călin Popescu Tăriceanu, un fost ministru de Finanțe și un bancher .

”În urmă cu câteva luni, când își scria cartea Mai sunt judecători la Berlin, Dan Radu Rușanu îmi povestise o întâmplare cu moralistul Gabriel Liiceanu. I-am zis pe loc să o introducă în  volumul de memorii, întru lămurirea opiniei  publice cu privire la atletul corectitudinii politice dedulcit  la cherosenul băsist și nu numai. Nu știu ce s-a întâmplat, sau știu dar nu vreau să povestesc, istorioara  n-a mai apărut în volumul  publicat de Editura RAO. Cu acordul autorului, o dau eu în vileag acum, după ce intelectualii talibani  au cerut norodului ce și cum să citească, în cea mai abjectă dezlănțuire  huliganică a intelighenției de dreapta  de după 1989. Un  fel de mineriadă cu izmeneli  culturale….”, își începe Marian Nazat postarea.

Capitolul respectiv a ajuns, totuși, la cititori, cu întîrziere. "Apel către… amintiri", se numește, iar prima secvență este o solicitare a lui Liiceanu de a obține, fără garanții, un împrumut de la o bancă de stat, printr-o intervenție.

"Am încercat să-i explic distinsului oaspete că am toată disponibilitatea să îl ajut, dar nicio bancă nu poate să acorde un credit fără o garanție solidă, iar regulamentul intern al Exim Bank și normele BNR sunt foarte stricte în această privință", povestește Rușanu.

"Maestrul Liiceanu a plecat foarte dezamăgit de refuzul meu, neputând să înțeleagă de ce o bancă nu poate să crediteze un act de cultură fără garanții materiale", a mai spus acesta.

A doua secvență

A doua secvență descrie o intervenție în care Liiceanu dorea să scape de datorii la stat, la ANAF, acumulate prin neplata impozitelor timp de mai mulți ani. Garda Financiară imputase Societății Humanitas o sumă uriașă pentru neachitarea obligațiilor la bugetul de stat, precum și penalizările de întârziere, aferente acestor sume, spune Rușanu.

"Domnul Liiceanu era convins că fusese un control tendențios, care ar fi urmărit închiderea Editurii Humanitas, ca represalii pentru faptul că domnia-sa susținuse deschiderea spațiului aerian al României pentru avioanele NATO care bombardau Belgradul. 

Fără să mă duc cu gândul așa departe, am solicitat directoarei economice a editurii procesul-verbal de control al Gărzii Financiare.  După ce l-am citit cu atenție, l-am întrebat pe domnul G. L. dacă sumele imputate prin procesul-verbal de control ca obligații restante la bugetul de stat au fost achitate.

– În ultima perioadă nu am avut disponibilități și nu am putut plăti – mi-a răspuns acesta.

– Și de cât timp nu ați plătit, o lună, două, șapte? – am întrebat eu.

– Ceva mai mult – mi-a răspuns directoarea economică.

– Un an, doi? – am insistat eu.

– Poate mai mult.

– Patru-cinci ani?

– Cam așa ceva – a răspuns directoarea.”, povestește Rușanu.

Atunci Liiceanu vine cu o propunere bombă — intervenția, traficul de influență la ministrul Finanțelor, celebrul Decebal Traian Remeș.

"Sunteți prieten cu domnul ministru Remeș, nu puteți să-i prezentați cazul nostru și să-l rugați să ne scutească de plata majorărilor și să ne aprobe eșalonarea datoriilor măcar pe cinci ani?", a propus Liiceanu. "L-am sfătuit să facă o cerere în acest sens și să o depună la Ministerul Finanțelor, iar eu voi încerca să-i prezint domnului ministru situația deosebită a Editurii Humanitas", își amintește Rușanu.

"M-a sunat jumătate din PNL pentru asta", a spus Remeș.

"Dar am dat deja, mai demult, un ordin de ministru, prin care am interzis eșalonarea datoriilor și scutirea de penalități".

Peste un an de zile, controlul Curții de Conturi a considerat nelegale facilitățile de care a beneficiat societatea Humanitas, iar fostul ministru a trebuit să explice în scris oportunitatea acordării acestora și să dea cu „subsemnatul" la organele abilitate, mai povestește Rușanu.

Liiceanu, acuzații la Patriciu

Ultima întâmplare povestită este de la GDS, când Rușanu asistă la o intervenție a lui Liiceanu care îl acuza pe Dinu Patriciu de obținerea de facilități fiscale.

"Eu nu pot să înțeleg cum ați obținut dumneavoastră pentru Petromidia acordarea de facilități fiscale la plata unor obligații față de bugetul de stat, pe timp de 10 ani", a spus Liiceanu, cu voce gravă. "Nu mi se pare nici legal și nici moral ca să lipsiți bugetul României de asemenea sume importante, care ar fi fost benefice tuturor contribuabililor. Chiar dacă facilitățile acordate sunt legale, cum susțineți dumneavoastră, nu cred că sunt și morale", spunea atunci Liiceanu.

Postarea integrală o găsiți AICI.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel