Ligia Deca, noul ministru al Educației, promite că va fi un partener implicat: Fiecare copil să aibă acces la educație de calitate
Autor: Nicoleta Baciu | Publicat pe: 04 oct 2022, 11:46
WhatsApp
Ligia Deca, noul ministru al Educației, promite că va fi un partener implicat. Sursa: Facebook/Ligia Deca
Ligia Deca, noul ministru al Educației, promite că va fi un partener implicat. Sursa: Facebook/Ligia Deca
Noul ministru al Educației, Ligia Deca, i-a mulțumit marți președintelui Klaus Iohannis pentru ”încrederea acordată” după ce a fost numită ministru al Educației.

Într-o postare pe Facebook, Ligia Deca, noul ministru al Educației, promite că va fi un partener implicat.

”Îi mulțumesc domnului Președinte Klaus Iohannis pentru încrederea acordată! La momentul la care m-am alăturat echipei de la Administrația Prezidențială, eram cel mai tânăr consilier al Preşedintelui. Probabil nu o alegere simplă, însă am primit multă încredere şi apreciere, autonomie şi responsabilitate. Iar provocarea de a demara o reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social, a constituit o onoare”, a scris Ligia Deca.

Ligia Deca a preluat postul de la Sorin Cîmpeanu, ministrul PNL care a demisionat după scandalul de plagiat. 

 

Cine este Ligia Deca

 

Ligia Deca, în calitate de consilier prezidențial în Departamentul de Educație și Cercetare de la Palatul Cotroceni, a fost cea care a coordonat majoritatea dezbaterilor pentru proiectul ”România educată”. Iată cum este descrisă pe site-ul Administrației Prezidențiale: 

”Ligia Deca (n. 1982) este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat  la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial”. 

 

Ligia Deca, alături de Klaus Iohannis în SUA

Ligia Deca a fost alături de președintele Klaus Iohannis, în SUA, de unde a transmis, pe Facebook: 

”Eforturile din ultimele şase luni, în care România a coprezidat Action Track 3 în cadrul Summit-ului pentru Transformarea Educației pe tema "Teachers, teaching and the teaching profession", au produs primele rezultate concrete. Secretarul General Adjunct al ONU, Amina Mohammed a anunțat constituirea Comisiei Internaționale pentru Cariera Didatică (...). Astfel, profesorii vor avea o voce mai puternică la cel mai înalt nivel, profesia didactică fiind valorizată în context ONU. Transformarea educației nu se poate face fără a investi în profesori!Mulțumesc partenerilor noștri în tot acest demers: Nigeria, ILO, UNESCO, Teachers Task Force şi Education International. Vom continua să lucrăm împreună pentru a operaționaliza noul mecanism şi pentru a pregăti Summitul ONU al Viitorului din 2024. Am fost onorată să fiu implicată în acest proiect, care a fost inițiat şi susținut politic de către Preşedintele României, Klaus Iohannis, la cel mai înalt nivel în cadrul ONU!”. 

 

Ce spune Sorin Cîmpeanu despre Ligia Deca

Fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu a afirmat, luni, că Ligia Deca este singura persoană, în afara grupului pe care l-a condus la minister, care cunoaşte Legile Educaţiei şi poate duce mai departe reformele din domeniu.

"Ligia Deca este cea care a gestionat proiectul 'România educată' în procesul de consultare la nivel de viziune. Ligia Deca este cea care cunoaşte tot parcursul construcţiei legilor Educaţiei, este singura persoană din afara grupului din Ministerul Educaţiei pe care l-am condus şi care a scris legile Educaţiei care cunoaşte în profunzime toate aceste aspecte cuprinse în cele două legi ale Educaţiei", a afirmat Sorin Cîmpeanu, înaintea şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?