Liderul kurd Abdullah Ocalan a primit drept la vizită după zece ani
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Liderul PKK Abdullah Ocalan
Liderul PKK Abdullah Ocalan
Liderul istoric al rebeliunii kurde Abdullah Ocalan, aflat în închisoare din 1999, a fost vizitat miercuri de către doi avocaţi, după o decizie a guvernului turc de a ridica interdicţia respectivă, relatează DPA şi AFP.

Avocaţii Nevroz Uysal şi Rezan Sarica au putut să se îmbarce cu destinaţia insula-închisoare Imrali, aflată în Marea Marmara, unde Ocalan se află în detenţie pe viaţă, potrivit altor avocaţi, Cengiz Yurekli şi Ibrahim Bilmez.

Am făcut cerere pentru o întâlnire aproape zilnic, a declarat Yurekli, citat de DPA, adăugând că procurorii din provincia Bursa (nord-vest) au aprobat vizitarea lui Ocalan. Yurekli nu a oferit detalii despre natura întâlnirii. 

Turcia a ridicat o interdicţie ce dura de opt ani în cazul lui Ocalan, care nu îi permitea să fie vizitat de către avocaţii săi, potrivit unui anunţ făcut pe 16 mai de către ministrul turc al justiţiei Abdulhamit Gul.

Pe 2 mai, avocaţii săi au fost deja autorizaţi să-l viteze pe Ocalan pentru prima dată din 2011, dar interdicţia formală care le împiedica aceste vizite a fost ridicată săptămâna trecută.

Resemnare


Abdullah Ocalan este unul dintre fondatorii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, interzis), clasat drept organizaţie teroristă de către Ankara şi aliaţii săi occidentali. În pofida izolării sale aproape totale, Ocalan rămâne o personalitate esenţială pentru rebeliunea kurdă din Turcia, unde conflictul dintre stat şi PKK s-a soldat cu peste 40.000 de morţi începând din 1984, dar şi în regiune.

După vizita din 2 mai, avocaţii săi au transmis un mesaj în care Ocalan a făcut apel la sutele de persoane aflate în greva foamei de mai multe luni în închisorile turceşti, pentru a protesta faţă de condiţiile sale de detenţie, să nu-şi mai pună viaţa în pericol. Potrivit partidului pro-kurd HDP, aproximativ 3.000 de persoane se află în prezent în greva foamei în închisori.

Ridicarea interdicţiei survine într-un moment în care partidul de la putere, AKP, se străduieşte să-i atragă pe alegătorii din Istanbul în vederea alegerilor municipale prevăzute pe data de 23 iunie, după anularea scrutinului câştigat de opoziţie la sfârşitul lui martie. 

Or, numeroşi observatori au estimat că votul kurzilor a fost aici determinant, deoarece HDP a preferat să-l susţină pe principalul candidat al opoziţiei, Ekrem Imamoglu, decât să-şi prezinte propriul candidat, comentează AFP. 

Vezi și: Ministrul turc al apărării cere armatei siriene să oprească atacurile în nord-vestul Siriei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel