Data publicării:

Liderul Hezbollah: Ciprul va fi ținta dacă va permite Israelului să-i folosească teritoriul în conflict

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, avertizează asupra unui "război fără reguli" în cazul unei invazii israeliene pe scară largă împotriva miliției libaneze. El a amenințat că Cipru ar putea deveni o țintă dacă ar permite Israelului să folosească teritoriul său în orice conflict.

Cipru și Israel au un acord bilateral de cooperare în domeniul apărării, care a dus la desfășurarea de exerciții comune între cele două țări.

"Deschiderea aeroporturilor și bazelor cipriote pentru inamicul israelian pentru a ataca Libanul ar însemna că guvernul cipriot este parte a războiului, iar rezistența va trata Cipru ca parte a războiului," a spus liderul Hezbollah.

Declarațiile sfidătoare ale lui Nasrallah au venit la o zi după ce generalii israelieni au anunțat că au aprobat planificarea unei ofensive mai ample împotriva Hezbollah, iar ministrul de externe israelian, Israel Katz, a sugerat că țara este pe punctul de a decide dacă să extindă războiul.

Vorbind la un memorial pentru Taleb Sami Abdallah, cel mai înalt comandant Hezbollah ucis de Israel de la începutul schimburilor de focuri la graniță din 8 octombrie, Nasrallah a insistat că rolul Hezbollah este să sprijine Hamas în lupta din Gaza și că a reușit să blocheze forțele israeliene în nordul țării.

Nasrallah a vorbit despre o strategie de conflict limitat cu Israel, vizând un armistițiu în Gaza, dar retorica sa a fost mai intensă, spunând că în Israel nimeni nu va fi în siguranță cu atacurile Hezbollah.

Discursul televizat al lui Nasrallah a subliniat dificultatea eforturilor diplomatice de a dezamorsa conflictul dintre cele două părți, pe măsură ce acesta a intrat într-o zonă tot mai periculoasă.

"Avem mai mult de 100.000 de luptători, și chiar mai mulți, chiar și în cel mai rău scenariu. Ne-am pregătit pentru cel mai rău scenariu și Israelul știe asta," a spus el.

Descriind culegerea de informații a Hezbollah, care a fost dramatizată prin difuzarea filmărilor de supraveghere cu drone deasupra Haifa marți, Nasrallah a spus: "Din 8 octombrie, inamicul a înțeles că anumite locuri vor fi țintite," adăugând că miliția are ore întregi de filmări de supraveghere a Haifa.

"În 2006 [în timpul celui de-al doilea război libanez], am avut ambiția de a bombarda baza israeliană de pe Muntele Meron. Astăzi, doar le spunem luptătorilor să o facă, și o fac imediat."

"Indiferent de intențiile noastre," a continuat el, "fie că dorim sau nu un război total, inamicul este obligat să rămână pregătit în nordul țării," adăugând că amenințările israeliene nu au "niciun impact" asupra calculelor Hezbollah.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel