Liderii lumii reacționează la retragerea lui Biden din cursa prezidențială
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Joe Biden/ Agerpres
Joe Biden/ Agerpres
Mesajele liderilor lumii pentru Joe Biden după ce acesta a anunțat că nu va mai participa la alegeri.

Mesajele de recunoștință și de sprijin pentru președintele american Joe Biden au început să curgă în urma anunțului său surprinzător de duminică. Acesta a declarat că se retrage din cursa prezidențială din 2024 și că o susține pe vicepreședintele Kamala Harris ca viitor candidat democrat.

Acesta a fost al doilea "moment seismic" în politica americană în doar o săptămână, după tentativa de asasinat împotriva fostului președinte Donald Trump la un miting din Pennsylvania, la 13 iulie, care a determinat liderii mondiali să se ralieze în jurul său ca și candidat republican.

Presiunea asupra lui Biden de a se retrage din cursă a crescut de la prestația sa dezastruoasă la dezbaterea prezidențială CNN de luna trecută, iar duminică, acesta a confirmat că va rămâne un președinte cu un singur mandat, provocând o avalanșă de omagii din partea aliaților SUA care i-au mulțumit pentru conducerea sa.

Premierul britanic - Keir Starmer

Premierul britanic Keir Starmer, care s-a întâlnit cu Biden luna aceasta la Washington, a declarat că respectă decizia președintelui și așteaptă cu nerăbdare să lucreze împreună pentru restul mandatului său.

"Știu că, așa cum a făcut de-a lungul carierei sale remarcabile, va lua o decizie bazată pe ceea ce crede că este cel mai bine pentru poporul american", a scris Starmer pe X.

Premierul canadian - Justin Trudeau

Premierul canadian Justin Trudeau i-a mulțumit lui Biden pentru că a fost un "prieten adevărat" al țării sale. "Este un om minunat și tot ceea ce face este ghidat de dragostea sa pentru țara sa", a spus el pe X.

Premierul australian - Anthony Albanese

Într-o conferință de presă, premierul australian Anthony Albanese a declarat că Biden merită să fie recunoscut pentru că "încă o dată, nu s-a pus pe sine pe primul loc, ci a dat prioritate la ceea ce crede el că este în interesul Statelor Unite ale Americii, așa cum a făcut în întreaga sa viață publică".

Premierul neozeelandez - Christopher Luxon

"Președintele Biden și-a dedicat viața serviciului public, iar acest lucru merită mult respect", a declarat premierul neozeelandez Christopher Luxon pe X.

Președintele ucrainean - Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Biden pentru "sprijinul său neclintit" în războiul țării sale împotriva Rusiei, pe care SUA l-a sprijinit cu arme, ajutor militar și sprijin diplomatic, în ciuda reacțiilor negative ale republicanilor.

"Multe decizii puternice au fost luate în ultimii ani și vor fi amintite ca pași îndrăzneți luați de președintele Biden ca răspuns la vremuri dificile", a declarat Zelenski pe X. "Vom fi întotdeauna recunoscători pentru conducerea președintelui Biden", a mai adăugat acesta.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului - Dmitri Peskov

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova nu a fost "prea surprinsă" de retragerea lui Biden. "În ultimii ani, ceea ce s-a întâmplat în Statele Unite ne-a învățat să nu fim surprinși de nimic", a declarat Peskov reporterilor luni.

"Acest subiect ar trebui să-i preocupe pe alegătorii americani, dar nu pe noi", a spus el, adăugând că "ceea ce este foarte important pentru noi este viitorul relațiilor ruso-americane, care trec acum prin cea mai proastă perioadă din istorie".

Liderii statului Israel 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că, indiferent cine va câștiga alegerile prezidențiale din SUA, Israelul va rămâne "un aliat de neînlocuit" pentru Washington în Orientul Mijlociu.

Vorbind luni de pe pista aeroportului Ben Gurion din Tel Aviv, înainte de îmbarcarea într-un zbor spre SUA, Netanyahu a declarat că deplasarea sa a fost o oportunitate de a-i mulțumi lui Biden "pentru lucrurile pe care le-a făcut pentru statul Israel, atât în război, cât și în timpul anilor de serviciu ca senator, ca vicepreședinte și ca președinte".

Președintele Isaac Herzog l-a descris pe Biden drept un "adevărat aliat al poporului evreu", în timp ce ministrul Apărării, Yoav Gallant, a declarat că "sprijinul ferm al președintelui american, în special în timpul războiului, a fost neprețuit", atât în posturi cât și în X.

Biden a fost unul dintre cei mai mari susținători ai războiului Israelului în Gaza de la atacurile Hamas din 7 octombrie. Cu toate acestea, el a intrat din ce în ce mai mult în conflict cu Netanyahu în ceea ce privește ajutorul umanitar și numărul tot mai mare de morți din rândul civililor în urma conflictului.

Premierul irlandez - Simon Harris

Premierul irlandez Simon Harris l-a numit pe Biden "un american mândru cu suflet irlandez" și i-a mulțumit pentru "conducerea globală" și "prietenia" sa.

Alți lideri l-au lăudat pe Biden pentru că a luat decizia dificilă de a se retrage din cursă.

Cancelarul german - Olaf Scholz

"Prietenul meu Joe Biden a realizat multe: pentru țara sa, pentru Europa, pentru lume", a scris cancelarul german Olaf Scholz pe X. "Decizia sa de a nu candida din nou merită respect", a detaliat acesta.

Președintele venezuelean - Nicolas Maduro

Vorbind la un miting duminică, președintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat că Biden a luat decizia "corectă" pentru că și-a pus familia și sănătatea pe primul loc. El i-a urat "sănătate și o viață lungă".

Premierul polonez - Donald Tusk

Premierul polonez Donald Tusk a scris pe X că Biden a luat decizii dificile "datorită cărora Polonia, America și lumea sunt mai sigure, iar democrația mai puternică".

"Știu că ați fost condus de aceleași motivații atunci când v-ați anunțat decizia finală. Probabil cea mai dificilă", a spus Tusk.

Președintele sud coreean și premierul japonez - Yoon Suk Yeol și Fumio Kishida

Liderii din Coreea de Sud și Japonia au declarat că nu vor comenta despre politica internă din SUA, dar au subliniat necesitatea de a continua să colaboreze cu Casa Albă. Ambele națiuni au un tratat de apărare reciprocă cu Statele Unite, iar Biden a fost un promotor major al aprofundării legăturilor dintre aliații din Asia, în parte pentru a contracara asertivitatea crescândă a Chinei.

"Recunosc că decizia președintelui Biden se bazează pe dorința sa de a lua cea mai bună decizie politică posibilă", a declarat prim-ministrul japonez Fumio Kishida. "Alianța Japonia-SUA este piatra de temelie a securității diplomatice a națiunii noastre și vom continua să o monitorizăm îndeaproape", a continuat Fumio Kishida.

Biroul președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că va "continua să colaboreze îndeaproape cu SUA pentru a dezvolta alianța strategică globală cuprinzătoare Coreea de Sud-SUA".

Președintele filipinez - Ferdinand Marcos JR

Președintele filipinez Ferdinand Marcos JR a declarat că "decizia lui Biden de a se retrage din candidatura sa este o demonstrație de spirit de stat autentic".

"Îi mulțumim pentru sprijinul său constant și neclintit pentru Filipine într-o perioadă delicată și dificilă", a scris el pe X. Filipine, care este, de asemenea, un aliat al SUA, s-a confruntat tot mai mult cu navele chineze în Marea Chinei de Sud în ultimii ani.

Nu a existat niciun cuvânt oficial din partea liderului chinez Xi Jinping

Luni dimineață, ora locală, nu a existat niciun cuvânt oficial din partea liderului chinez Xi Jinping.

Cu toate acestea, "Biden renunță la alegeri" a fost cel mai important trending topic la începutul zilei de luni pe Weibo, platforma socială chineză de tip X, alte cinci subiecte conexe, inclusiv discuții despre Kamala Harris și tentativa de asasinat asupra lui Trump, acumulând împreună mai mult de 400 de milioane de vizualizări.

Unii utilizatori chinezi ai rețelelor de socializare au speculat cu entuziasm perspectiva ca o femeie să devină președintele SUA, în timp ce alții au spus că sunt de părere că Trump va câștiga indiferent de candidatul democrat.

"Tentativa de asasinat a fost cu siguranță o afacere bună pentru Trump!", a scris un utilizator Weibo.

Un alt utilizator a remarcat: "Acea singură lovitură nu l-a ucis pe Trump, dar l-a doborât pe Biden", în timp ce un altul a descris situația politică din SUA ca fiind "un dezastru total", conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel