Liderii G7, acord pentru interzicerea de import de aur rusesc
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 25 iun 2022, 20:52
WhatsApp
Fotografie de la Michael Steinberg, Pexels
Fotografie de la Michael Steinberg, Pexels
Joe Biden şi ceilalţi lideri din G7 vor decide asupra unei interdicţii de import de aur rusesc la reuniunea G7.

Președintele SUA, Joe Biden, și omologii săi din G7 vor conveni asupra unei interdicții de import de aur din Rusia, în contextul în care vor extinde sancțiunile împotriva Moscovei pentru războiul din Ucraina, a declarat sâmbătă pentru Reuters o sursă familiarizată cu această problemă.

Statele Unite au mobilizat lumea pentru a impune Rusiei costuri economice rapide și semnificative pentru a-i refuza președintelui Vladimir Putin veniturile de care are nevoie pentru a-și finanța războiul din Ucraina.

Potrivit sursei citate de Reuters, Departamentul de Trezorerie al SUA va emite marți o hotărâre de interzicere a importului de aur nou în SUA, într-o măsură menită să izoleze și mai mult Rusia de economia mondială prin împiedicarea participării sale pe piața aurului.

Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei nu au vizat direct transporturile comerciale de aur, dar multe bănci, transportatori și rafinării au încetat să mai tranzacționeze aur după începerea conflictului din Ucraina, scrie Mediafax.

Rusia, 10% din aurul produs la nivel mondial

Aurul este un activ crucial pentru banca centrală rusă, care s-a confruntat cu restricții de acces la unele dintre activele sale deținute în străinătate din cauza sancțiunilor occidentale.

Acțiunile companiilor rusești de exploatare a aurului tranzacționate în străinătate s-au prăbușit în acest an, pe fondul dificultăților, inclusiv în ceea ce privește vânzarea de aur și rambursarea împrumuturilor către băncile sancționate.

Rusia produce în jur de 10% din aurul extras la nivel mondial în fiecare an. Depozitele sale de aur s-au triplat de când a anexat Crimeea în 2014.

Interzicerea importului de aur rusesc ar fi cea mai recentă dintre mai multe valuri de sancțiuni care vizează Moscova de la invazia sa din 24 februarie din Ucraina, care a ucis sau a rănit mii de persoane.

De când a început ceea ce numește o operațiune specială de demilitarizare a Ucrainei, Rusia a bombardat orașe până la distrugere și au fost găsite cadavre de civili în orașele în care forțele sale s-au retras. Rusia neagă că a vizat civili și spune, fără dovezi, că semnele de atrocități au fost înscenate.

Vămile elvețiene urmăresc 3 tone de aur de origine rusă care au intrat în Elveția din Marea Britanie

Autoritățile vamale elvețiene urmăresc 3 tone de aur de origine rusă care au intrat în Elveția din Marea Britanie luna trecută, pentru a urmări eventualele încălcări ale sancțiunilor economice împotriva Rusiei în urma războiului președintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Aurul valorează 194 de milioane de franci elvețieni (202 de milioane de dolari), au declarat oficialii vineri.

Oficiul Federal pentru Vamă și Securitate a Frontierei a declarat că monitorizează în mod constant importurile de aur din Rusia, despre care a spus că nu sunt interzise în temeiul unei serie de sancțiuni elvețiene împotriva Moscovei impuse în urma invaziei Rusiei.

”Aproximativ 3 tone de aur originar din Rusia și în valoare de 202 milioane de dolari au fost importate din Regatul Unit în Elveția”, a declarat Oficiul Federal pentru Vamă și Securitate a Frontierei, adăugând că ”verifică importurile afectate în ceea ce privește sancțiunile aplicabile”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?