Liderii de la Vișegrad, boicot total: Anunț surpriză
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
viktor orban
viktor orban
 Liderii ţărilor din Grupul de la Vişegrad (Ungaria, Republica Cehă, Polonia şi Slovacia) nu vor participa la mini-summitul privind migraţia care va fi organizat de Comisia Europeană duminică la Bruxelles, a anunţat joi premierul ungar Viktor Orban, transmit Reuters, AFP şi MTI. 

La finalul unei reuniuni cu omologii săi polonez, ceh şi slovac, găzduită de Budapesta, Orban a menţionat că summiturile europene trebuie să fie organizate de Consiliul European - organismul decizional suprem al Uniunii Europene - şi nu de către Comisia Europeană. 

Înţelegem că există dificultăţi politice interne în unele ţări, dar asta nu poate duce la o grabă paneuropeană, a subliniat şeful executivului ungar. 

El a adăugat că migraţia va figura pe agenda reuniunii Consiliului European din 28-29 iunie şi cu acel prilej cele patru ţări din Grupul de la Vişegrad îşi vor prezenta punctele de vedere. 

Polonia, la fel de clară 

La rândul său, premierul polonez Mateusz Morawiecki a estimat că mini-summitul de duminică este 'inacceptabil'. Noi nu vom participa, se doreşte reluarea unei propuneri pe care noi am refuzat-o deja, a accentuat Morawiecki. 

Şeful guvernului ceh, Andrej Babis, a afimat că atribuţiile Agenţiei europene pentru frontiere şi paza de coastă (FRONTEX) vor trebui să fie consolidate, iar personalul său suplimentat până la 10.000 de membri. El a precizat că opinia sa a fost împărtăşită deja de cancelarul german Angela Merkel. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel