Liderii de la Varşovia califică drept ''injuste'' şi ''insolente'' declaraţiile lui Macron despre Polonia
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat marţi drept ''injuste'' afirmaţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron despre politica energetică a Poloniei cu efecte asupra schimbării climatice, liderul de la Elysee lansând şi un apel la manifestaţii în Polonia, afirmaţii descrise de preşedintele acestei ţări, Andrzej Duda, ca fiind ''de-a dreptul insolente'', potrivit AFP.

Preşedintele Macron face o judecată injustă asupra politicii poloneze în materie de protejare a climei, a estimat Morawiecki într-o conferinţă de presă ce avea ca temă exact această politică. El a susţinut că Polonia, care încă îşi asigură necesarul de energie masiv pe exploatarea cărbunelui, a făcut eforturi imense pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi a amintit că Franţa se află într-o situaţie foarte diferită, dat fiind că are o reţea de centrale nucleare.

Reacţia sa survine după ce preşedintele Emmanuel Macron a acuzat guvernul de la Varşovia că blochează la nivel european agenda privind neutralitatea emisiilor de carbon pentru anul 2050 şi le-a cerut tinerilor să meargă să manifesteze în Polonia. Să vină să mă ajute să-i fac să se mişte pe cei pe care nu reuşesc să-i fac să evolueze, a spus preşedintele francez în faţa ziariştilor care-l însoţeau în avionul spre New York.

Reacţia premierului Morawiecki după această declaraţie a fost relativ moderată faţă de cea a preşedintelui Andrzej Duda, care a spus că atitudinea lui Macron este una care în politica internaţională este percepută drept necinstită sau de-a dreptul insolentă.

Polonia şi celelalte state ale Grupului de la Vişegrad (Ungaria, Cehia şi Slovacia) au blocat vara aceasta planul Uniunii Europene care stabileşte atingerea în anul 2050 a obiectivului zero emisii de carbon cu efect de seră, invocând faptul că economiile lor nu sunt suficient de competitive pentru a face faţă schimbărilor implicate de realizarea acestui obiectiv.

Premierul polonez a estimat atunci că un mecanism de compensare economică a pierderilor ar trebui să fie soluţia rezonabilă care să ajute statele mai sărace ale UE să îndeplinească aceste obiective.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel