Data publicării:

Liderii coaliției nu vor parteneriate civile. Viski (MozaiQ): Cum ar fi ca nici cetățenii LGBT să nu mai respecte hotărâri judecătorești sau să nu mai plătească taxe? România are timp până în martie

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Vlad Viski (MozaiQ) a analizat discursul liderilor de coaliție, care au declarat, în paralel, că România nu e pregătită pentru recunoașterea cuplurilor formate din persoane de același sex.

„Am văzut declarațiile domnului Ciucă, precum și declarațiile de acum două săptămâni ale premierului Ciolacu și noi, comunitatea LGBT din România, vrem doar să spunem că suntem sute de mii de români și de familii care așteptăm o schimbare în această țară, alături de părinții noștri, surorile noastre, frații noștri. Viețile noastre nu contează pentru clasa politică? Mai mult, îi semnalăm domnului Ciucă faptul că și Partidul Popularilor Europeni are o poziție în favoarea comunității LGBT.

Mai mult, noi am făcut un sondaj care arată că românii susțin legalizarea parteneriatului civil, respectiv 59% dintre bucureșteni și 52% dintre locuitorii marilor orașe susțin legalizarea parteneriatelor civile, iar 60% dintre români spun că viețile lor nu s-ar schimba. Majoritatea celor care susțin parteneriatele civile din România sunt chiar religioși - ei spun că religia are un rol important în viața lor. Și mai mult, avem și persoane LGBT care sunt religioase. 

În definitiv, o decizie judecătorească se aplică, nu se discută. Nu este posibil ca într-o țară europeană să nu se respecte decizii judecătorești, așa cum este decizia CEDO, altfel riscăm monitorizare și amenzi. Cum ar fi ca nici noi, cetățenii LGBT, să nu mai respectăm hotărâri judecătorești sau să nu mai plătim taxe? În definitiv, vorbim despre niște drepturi minimale, absolut egale - drept la moștenire, drept de vizită în spital, credite comune, asigurare medicală.  În acest sens există în Parlament un proiect legislativ elaborat de CNCD, în parteneriat cu MozaiQ și alte organizații din societatea civilă. Acesta poate fi votat imediat în Comisia Juridică și în plenul Camerei Deputaților. Deci noi așteptăm de la clasa politică schimbarea, așteptăm ca lucrurile să se miște, pentru că, așa cum spunea și Luminița Odobescu, ministrul de Externe, România are până în luna martie să arate că a făcut pași substanțiali și importanți pentru rezolvarea acestei probleme după condamnarea României la CEDO”, a precizat Vlad Viski (MozaiQ).

Inquam Photos / George Calin

În ce măsură s-a așteptat comunitatea LGBT ca decizia CEDO să nu fie respectată de România?

„Pentru noi este surprinzător că premierul unei țări membre a Uniunii Europene, precum și lideri importanți, încurajează cetățenii să nu respecte o decizie judecătorească. Vorbim despre o decizie judecătorească definitivă care obligă România să ia pași în acest sens, iar mai devreme sau mai târziu clasa politică va trebui să-și asume acest subiect. Din punctul nostru de vedere, România ca țară este pregătită să legalizeze parteneriatul civil și există susținere în rândul românilor pentru recunoașterea cupurilor formate din persoane de același sex.

România mai are până în martie să arate că a făcut pași spre legalizarea parteneriatelor civile. Deci lucrurile trebuie să se miște extrem de repede. Noi de 20 de ani așteptăm să ni se ofere drepturi, iar de 20 de ani mereu politicienii vin către noi să ne spună că nu sunt pregătiți, că nu e momentul, să tăcem, însă acum a ajuns cuțitul la os”, a continuat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel